Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο γόνατο και κίνδυνος κατάθλιψης: Πώς συνδέονται!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πόνος στο γόνατο και κίνδυνος κατάθλιψης: Πώς συνδέονται.

Το 13% των γυναικών και το 10% των ανδρών στις ΗΠΑ ηλικίας 60 ετών και άνω, υποφέρουν από πόνους στα γόνατα λόγω οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην προοδευτική εκφύλιση των στοιχείων του γόνατος και κυρίως του αρθρικού χόνδρου.

Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, χάνει τη λεία ομαλή του υφή και μειώνεται σε πάχος με αποτέλεσμα να δημιουργείται τριβή μεταξύ των οστών και η κίνηση να γίνεται επώδυνη.

Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται αργά και ο πόνος και η δυσκαμψία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Ο πόνος στο γόνατο λόγω οστεοαρθρίτιδας μπορεί να δυσκολέψει το άτομο να φροντίσει τον εαυτό του, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ποιότητα ζωής του και αυτό να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Πόνος στο γόνατο και κίνδυνος κατάθλιψης: Πώς συνδέονται

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος επηρεάζει περίπου το 55% των ανθρώπων ηλικίας 40 ετών και άνω στην Ιαπωνία.

Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 573 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Kurabuchi, μια μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ηλικιωμένους που ζουν στην κεντρική Ιαπωνία.

Όταν ξεκίνησε η μελέτη (μεταξύ 2005 και 2006) κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Δύο χρόνια αργότερα, σχεδόν όλοι ολοκλήρωσαν τις συνεντεύξεις παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο στο γόνατό τους και εξετάστηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης.

Σχεδόν το 12% των συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει συμπτώματα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που έπασχαν από πόνο στο γόνατο τη νύχτα ενώ ήταν στο κρεβάτι, ενώ έβαζαν τις κάλτσες τους ή όταν έμπαιναν και έβγαιναν από ένα αυτοκίνητο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ρωτώντας τους μεγαλύτερους ενήλικες αν έχουν πόνο στο γόνατο κατά την εκτέλεση τέτοιων λειτουργιών, διευκολύνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας και προστατεύονται από τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea