Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πονάς; Είναι επειδή βρέχει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635377950233061720

Όλοι γνωρίζουν ότι ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία μας, αλλά σύμφωνα με εν εξελίξει έρευνα, είναι μάλλον αλήθεια ότι επηρεάζει και το σώμα μας.

Ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει τη σύνδεση μεταξύ καιρού και πόνου χιλιάδες χρόνια πριν, γράφοντας για αυτήν στο Περί αέρων, υδάτων και τόπων. Σήμερα, η προσωπική εμπειρία πολλών καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.

Πόσο συχνά δεν ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι με το κρύο εντείνεται ο πόνος και τα “αρθριτικά”;

Τώρα, μία νέα, μεγάλη έρευνα επιχειρεί να παράσχει επιστημονική υποστήριξη στην άποψη ότι το κρύο και η βροχή μπορούν να κάνουν χειρότερο τον χρόνιο πόνο. Στόχος είναι να γίνει καλύτερα κατανοητή η σχέση του καιρού με τον πόνο, ώστε οι ιατρικοί ερευνητές να εξερευνήσουν την πιθανότητα πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, με τίτλο “Cloudy with a chance of pain” (Συννεφιασμένος με πιθανότητα πόνου), η οποία πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάστηκαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης.

Σύμφωνα με αυτά, τα άτομα με χρόνιους πόνους έχουν πράγματι λόγο να μην συμπαθούν τη βροχή, καθώς φαίνεται να τους επηρεάζει.

Πώς οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τον αναφερόμενο πόνο

Στο πρώτο μισό της έρευνας, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες, συμμετείχαν περισσότεροι από 9 χιλιάδες κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου με χρόνιους πόνους, όπως αρθρίτιδα, οσφυαλγία και ημικρανίες (οποιοσδήποτε κάτοικος Βρετανίας με smartphone και χρόνιο πόνο μπορεί να συμμετάσχει – περισσότερα, εδώ).

Πονάς; Είναι επειδή βρέχει

Οι συμμετέχοντες κατεβάζουν μία ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή στο κινητό τους, μέσω της οποίας αναφέρουν καθημερινά τα συμπτώματά τους.

Η ίδια εφαρμογή καταγράφει τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή των συμμετεχόντων κάθε ώρα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να συγκρίνουν τα αναφερόμενα επίπεδα πόνου με τον καιρό.

Αναλύοντας τα πρώτα δεδομένα από τρεις διαφορετικές πόλεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς οι ηλιόλουστες μέρες αυξάνονταν, από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο, μειωνόταν αντίστοιχα η συχνότητα με την οποία αναφερόταν σωματικός πόνος από τους συμμετέχοντες.

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια μίας πιο υγρής περιόδου μέσα στον Ιούνιο, δηλαδή με βροχοπτώσεις και λιγότερη ηλιοφάνεια, το επίπεδο του πόνου που ανέφεραν οι συμμετέχοντες αυξήθηκε.

Η αιτία της σχέσης βροχής και πόνου

Ο καθηγητής Will Dixon, επικεφαλής ερευνητής του πρότζεκτ, δήλωσε ότι καταλαβαίνει τη σύνδεση βροχής και πόνου που κάνουν οι άνθρωποι, σημειώνοντας πως το 80% των ασθενών του πιστεύουν ότι οι πόνοι τους επηρεάζονται από τον καιρό και το 50% υποστηρίζουν ότι με βάση τον πόνο τους μπορούν να προβλέψουν πότε θα βρέχει.

Πιθανολόγησε, μάλιστα, για την αιτία της σύνδεσης.

Πονάς; Είναι επειδή βρέχει

“Η σύνδεση με τις βροχοπτώσεις βγάζει σίγουρα νόημα”, είπε.

“Αλλά από άποψη φυσιολογίας, νομίζω ότι είναι πιο λογικό ο πόνος, ειδικά στην αρθρίτιδα, να επηρεάζεται από την πίεση. Για να μπορούν οι ασθενείς να προβλέψουν πότε θα βρέξει, πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο του καιρού που έρχεται, το οποίο επηρεάζει τον πόνο τους. Η πίεση μπορεί να αλλάζει την ευαισθησία στον πόνο”.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι πιθανά για κάποιες υπό-ομάδες ασθενών να ισχύουν άλλες συσχετίσεις και αιτιολογίες. Για παράδειγμα, η ηλιοφάνεια ίσως απλά να βελτιώνει τη διάθεση των ασθενών, με αποτέλεσμα ο πόνος να μην τους ενοχλεί τόσο. Η εφαρμογή μέσω της οποίας γίνεται η καταγραφή δεδομένων για την έρευνα συγκεντρώνει στοιχεία για να εξεταστεί και αυτή η υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη κατανόηση της σχέσης καιρού/βροχής και χρόνιου πόνου, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. “Μόλις η σύνδεση αποδειχθεί, οι άνθρωποι θα μπορούν να προγραμματίζουν δραστηριότητες με βάση τον καιρό. Επιπλέον, θα επιτραπεί σε ιατρικούς ερευνητές να διερευνήσουν νέες παρεμβάσεις και θεραπείες”.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea