Newsitamea.gr
AMEA news

Πολύ σύντομα θα ψηφιστεί το ν/σ για τα ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πράξη αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία αποτελεί νόμο της χώρας από το 2012. «Κάθε πολιτική από εδώ και πέρα θα είναι μια πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα των επί της γης κολασμένων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με αφορμή το σχέδιο νόμου για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, κατηγόρησε την Κομισιόν για υποκριτική στάση, καθώς, όπως είπε, δήλωσε αναρμόδια για την κύρωση της σύμβασης. «Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: Aπό την Θεωρία στην Πράξη» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης-συζήτησης που συνδιοργανώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας και την κυρία Κούνεβα.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε στην «πολύ καλή» συνεργασία που είχε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ενώ δεσμεύτηκε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πολύ σύντομα κι αφού θα έχει προηγηθεί μια κατά το δυνατόν ευρύτερη διαβούλευση, υπενθυμίζοντας και σχετικό νόμο, με τον οποίο, όπως είπε, επουλώθηκε ένα μεγάλο τμήμα της ανεργίας που μαστίζει τα ΑμεΑ.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε:
«Είναι μια ευτυχής σύμπτωση ότι αυτή η συζήτηση γίνεται μετά τη ψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης γιατί χθες έκλεισε μια μεγάλη εκκρεμότητα για τη χώρα. Μπορούμε πλέον να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους και μιας δίκαιης ανάπτυξης με περισσότερη ισότητα και λιγότερες ιδιωτικοποιήσεις».

«Σκοπός μας είναι η αλλαγή του φιλοσοφικού και ιδεολογικού υποδείγματος σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτό που λέγεται θεσμικός ρατσισμός» κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αρκέστηκε στην κύρωση της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά προχώρησε στην πράξη με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε  την Κομισιόν για υποκριτική στάση παραπέμποντάς την συμφωνία για κύρωση στα κράτη μέλη, ενώ υπερασπίζεται τις αρμοδιότητές της όταν για παράδειγμα πρόκειται να επιβάλει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

«Για την εφαρμογή της σύμβασης χρειάζονται σοβαρές θεσμικές τομές. Το νομοσχέδιο είναι σε πολύ καλό δρόμο, θέλω να συγχαρώ τον υπουργό Επικρατείας για την πρωτοβουλία του» τόνισε, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης, αλλά και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Συνομοσπονδία στη σύνταξη της Σύμβαση του ΟΗΕ που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Η σπουδαιότητα του κειμένου της Σύμβασης έγκειται στο ότι, πρώτον, για πρώτη φορά τονίζεται ότι η αναπηρία αποτελεί κοινωνικό και όχι ατομικό πρόβλημα και, δεύτερον, κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία σε κρίσιμα πεδία (παιδεία, υγεία, ανεξάρτητη διαβίωση, προσβασιμότητα, εκπαίδευση, πολιτισμός).

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou