Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πειραματικό φάρμακο βελτιώνει τις βλάβες του Αλτσχάιμερ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέες ελπίδες για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγείρει μια νέα μελέτη, που έδειξε ότι ένα πειραματικό φάρμακο μπορεί να μειώνει τις βλάβες της στον εγκέφαλο.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε μικρό αριθμό ασθενών για να εξεταστεί η ασφάλειά του, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σταματούσε την παραγωγή της τοξικής β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Η πρωτεΐνη αυτή δημιουργεί κολλώδεις πλάκες οι οποίες αλλοιώνουν τη δομή του εγκεφάλου, πλήττοντας τις νοητικές λειτουργίες.

Αν αποδειχθεί ότι η αναχαίτιση της παραγωγής της επιβραδύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών – ένα κρίσιμης σημασίας ερώτημα που αναμένεται να απαντήσει το 2017 μία άλλη, πολύ μεγαλύτερη μελέτη – το φάρμακο μπορεί να αποτελέσει την πρώτη θεραπεία για τη νόσο που θα εγκριθεί έπειτα από μια δεκαπενταετία.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, πραγματοποιήθηκε σε 32 ασθενείς με αρχικού σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά και επί μία εβδομάδα το φάρμακο verubecestat, και σε μικρή ομάδα υγιών εθελοντών οι οποίοι το λάμβαναν για δύο εβδομάδες.

Η διάρκεια της λήψης δεν ήταν αρκετή για να γίνουν εμφανείς τυχόν αλλαγές στις πλάκες του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών, αλλά η ανάλυση του υγρού που τον περιβάλλει έδειξε ότι μειώθηκαν τα επίπεδα δύο ουσιών από τις οποίες συντίθεται η πρωτεΐνη αυτή.

Το verubecestat δρα δεσμεύοντας ένα ένζυμο που λέγεται BACE1 και τροφοδοτεί την παραγωγή των δύο ουσιών.

Η μεγαλύτερη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τον Ιούλιο του 2017, διεξάγεται σε 1.500 εθελοντές με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και τρίτη μελέτη, με άλλους 2.000 ασθενείς.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea