Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πιπίλισμα αντίχειρα και δαχτύλων: Πότε τα παιδιά κόβουν αυτή τη συνήθεια;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν το παιδί σας αρχίσει να πιπιλάει τον αντίχειρα ή τα δάχτυλά του, μην ανησυχήσετε.

Η κίνηση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη και έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική επίδραση. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εννιά στα δέκα παιδιά σε κάποια φάση της πρώιμης ηλικίας τους πιπιλάνε τα δάχτυλα ή τον αντίχειρά τους και ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των φυσιολογικών αντανακλαστικών θηλασμού και αγκίστρωσης που παρατηρούνται σε όλα τα νεογέννητα.

Δεδομένου ότι το αντανακλαστικό του θηλασμού είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό, το πιπίλισμα του δαχτύλου μπορεί να θεωρηθεί ως μια φυσιολογική συνήθεια. Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι αν η συνήθεια αυτή παρατείνεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν επηρεάζει τη διαμόρφωση του στόματος και την ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του παιδιού.

Τα μισά από τα παιδιά που πιπιλάνε τον αντίχειρά τους κόβουν τη συνήθεια αυτή γύρω στον έκτο με έβδομο μήνα της ζωής τους. Καμιά φορά τα μικρά παιδιά πιπιλάνε κατά καιρούς τον αντίχειρά τους ακόμα και μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, ιδιαίτερα σε στιγμές που νιώθουν πολύ ευάλωτα. Η συνήθεια αυτή πάντως, όταν συνεχίζεται και μετά το πέμπτο έτος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον ουρανίσκο του παιδιού ή στην ευθυγράμμιση των δοντιών. Αυτή είναι η στιγμή που εσείς και ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να προβληματιστείτε και να αναζητήσετε λύσεις.

Θεραπεία

Προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να αποκλειστούν ορισμένοι παράγοντες που ενδεχομένως ευθύνονται για την παράταση της συνήθειας αυτής, όπως είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα συναισθηματικής φύσεως ή ένα έντονο άγχος. Θα πρέπει ακόμα και το ίδιο το παιδί να θέλει να απαλλαγεί από τη συνήθεια αυτή και να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία που θα εφαρμοστεί.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou