Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πιο σπάνια τα εμφράγματα τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι πιθανότητες να πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα έχουν ισχυρή εποχιακή διακύμανση και είναι περισσότερες κατά τις πιο στρεσογόνες ημέρες και εποχές του χρόνου, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, κατά τις περιόδους που χαλαρώνουμε, είμαστε αισθητά προστατευμένοι από την καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση 156.690 εμφραγμάτων, τα οποία καταγράφηκαν σε ορισμένα νοσοκομεία της Σουηδίας στη διάρκεια μιας οκταετίας.

Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφράγματος, το στρες φαίνεται πως είναι ένας από τους σημαντικότερους, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Βάλερτ, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Έτσι, τα Χριστουγέννα και η Πρωτοχρονιά που είναι μακράν η πιο στρεσογόνος γιορτή του χρόνου αλλά και οι Δευτέρες ήταν οι χρονικές περίοδοι που φάνηκε να σχετίζονται με ιδιαιτέρως αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντιθέτως, τα Σαββατοκύριακα και οι θερινές διακοπές που είναι οι περίοδοι της μεγαλύτερης χαλάρωσης συσχετίσθηκαν με αισθητά μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Επιθεώρησης Καρδιάς (ΑΗJ).

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιδιαιτέρως στρεσογόνα γεγονότα, όπως οι σεισμοί και το Μουντιάλ, επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιάς, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις πρωινές ώρες απ’ ό,τι τις μεσημβρινές και απογευματινές.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@