ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πιο αντιοξειδωτικός από το απλό ρόδι, ελληνικός χυμός ροδιού

Πιο αντιοξειδωτικός από το απλό ρόδι, ελληνικός χυμός ροδιού

Εντυπωσιακό εύρημα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εμφιαλωμένος ελληνικός χυμός ροδιού διαπιστώθηκε ότι έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κλασσικό φρούτο ρόδι.

Το ρόδι, ο καρπός της ροδιάς, διαθέτει ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες και αξιόλογη βιολογική δράση, με αποτέλεσμα να έχει αποτελέσει στόχο πολλών ερευνών που σχετίζονται με την αντιοξειδωτική του δράση.

Ειδικότερα, μέσα στα ρόδια υπάρχουν πολλές ουσίες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως: κατεχίνη, κερκετίνη, π-κουμαρικό οξύ, ελλαγικό οξύ, χλωραγενικό οξύ, επικατεχίνη, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, trans-ρεσβερατρόλη, φλοριζίνη, πρωτοκατεχικό οξύ, φερουλικό οξύ και ρουτίνη.

Τέτοια αντιοξειδωτικά συστατικά είναι πολύτιμες ουσίες που μειώνουν τις καθημερινές οξειδώσεις (φθορές) που υφίσταται το σώμα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από σοβαρές ασθένειες και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολυφαινολών οι οποίες προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες στα ρόδια, βρίσκονται στα φλούδια τους.

Loading...

Τώρα, διατριβή η οποία διενεργήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αντικείμενο τη μελέτη της ποικιλίας ροδιών Wonderful που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, ως προς την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά στον φρέσκο καρπό, στους χυμούς και στα υπολείμματα που παράγονται στα διάφορα στάδια επεξεργασίας-χυμοποίησής τους, προέβηκε σε μία εντυπωσιακή διαπίστωση.

loading...

Για της ανάγκες της διατριβής χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένος εμφιαλωμένος 100% χυμός ροδιού, στυμμένος μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή των φρούτων στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

Η καινοτόμος διαδικασία παραγωγής του συγκεκριμένου χυμού επιτρέπει στα φλούδια να παραμείνουν στον χυμό, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των πολυφαινολών τους, να περνά σε αυτόν.

Αυτός ακριβώς ο τρόπος χυμοποίησης εξηγεί και τα αποτελέσματα της διατριβής, που έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος ελληνικός χυμός ροδιού της αγοράς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά μέχρι και 30% στην κατηγορία των ολικών πολυφαινολών και 39% στα ολικά φλαβονοειδή, συγκριτικά με τον καρπό του ροδιού.

Καταληκτικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εμφιαλωμένο χυμού ροδιού που θα πρέπει να αναζητάτε στην ετικέτα, έτσι ώστε να προσλαμβάνετε το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά, όλες τις εποχές:

  • 100% φυσικός χυμός από Ελληνικά ρόδια
  • Μη συμπυκνωμένος χυμός ροδιού, δηλαδή στυμμένος χυμός ροδιού χωρίς να έχει προστεθεί ή αφαιρεθεί απολύτως τίποτα
  • Χωρίς συντηρητικά & χρωστικές
  • Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου

 Μεταπτυχιακή διατριβή της Αργυρώς Ν. Ορφανουδάκη με τίτλο «Προσδιορισμός του φυτοχημικού περιεχομένου και της βιοδραστικότητας των καρπών και προϊόντων (χυμοί) που παράγονται από το ρόδι (Punica granatum)». Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


 

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

loading...