Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ποιοι συνταξιούχοι και πόσα Δικαιούνται από την Έκτακτη Ενίσχυση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

voithima-sintaksiouxous-tsipra-anakoinosi

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας

Αποκλειστικοί δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ, ενώ αν η διαφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

Ειδικότερα, με τα ερωτήματα να παραμένουν πολλά (σχετικά με τους δικαιούχους, εάν τα 850 ευρώ αφορούσαν το σύνολο κύριας και επικουρικής, κτλ) μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους, το υπουργείο Εργασίας, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, προχωρά σε αναλυτικές διευκρινίσεις για το πώς και σε ποιους θα κατανεμηθεί.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού παρά τη «μουδιασμένη» πρώτη αντίδραση της Κομισιόν, που αν και δεν τις απορρίπτει, ωστόσο θα προτιμούσε να έχει προηγηθεί πριν την ανακοίνωσή τους συνεννόηση με τους θεσμούς. Πιο αυστηρό, όπως πάντα το Βερολίνο στην πρώτη αντίδρασή του αν και αναγνωρίζει ότι «είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Από την πλευρά της Αθήνας επισημαίνεται ότι οι θεσμοί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τουλάχιστον είχαν ενημερωθεί για αυτή την κίνηση της κυβέρνησης. Άλλωστε και μετά τις παροχές αυτές η Ελλάδα παραμένει εντός στόχων του μνημονίου. Ωστόσο τέτοιες πρωτοβουλίες και αιφνιδιασμούς οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ ποτέ δεν τις βλέπουν με θετικό μάτι.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου

Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, «η κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αποφάσισε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους».

Με βάση, συνεχίζει, την εξαγγελία του Πρωθυπουργού την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 για την Έκτακτη Οικονομική Παροχή, διευκρινίζονται τα εξής:

1) Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

2) Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

3) Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

«Όσο η οικονομία της χώρας θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Βάσει όσων έγιναν χθες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού γνωστά, τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 13η Σύνταξη σε 1.600.000 Δικαιούχους και ΦΠΑ στα Νησιά – Οι Εξαγγελίες Τσίπρα

Πώς και Πότε θα Διανεμηθεί το Βοήθημα στους Χαμηλοσυνταξιούχους

Αργυρώ Τσατσούλη / news.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika