Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πέλματα που ξεφλουδίζουν: Ξηροδερμία ή κάτι πιο σοβαρό;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πέλματα που ξεφλουδίζουν: Ξηροδερμία ή κάτι πιο σοβαρό;

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και τα ανοιχτά παπούτσια απαιτούν περιποιημένα πόδια.

Αν το δέρμα σας ξεφλουδίζει, είναι η ώρα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό όπως η αφυδάτωση, αλλά μπορεί να κρύβει και κάτι πιο σοβαρό.

Δείτε κάποιους λόγους για τους οποίους ξεφλουδίζουν τα πόδια:

Μύκητες

Η πιο κοινή αιτία που προκαλεί ξεφλούδισμα της επιδερμίδας των ποδιών είναι οι μυκητιασικές λοιμώξεις. Επειδή δεν προκαλούν πάντα φαγούρα, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μύκητες. Αν το δέρμα σας αρχίσει ξαφνικά να ξεφλουδίζει, αναζητήστε βοήθεια εγκαίρως, καθώς είναι πολύ εύκολο να μολυνθούν τα νύχια, από τα οποία οι μύκητες δύσκολα φεύγουν.

Έντονη εφίδρωση

Η έντονη εφίδρωση και τα υγρά περιβάλλοντα προκαλούν μολύνσεις που οδηγούν σε ξεφλούδισμα. Αν κάνετε γυμναστική ξυπόλητοι, π.χ. γιόγκα, ή χρησιμοποιείτε κοινά στρώματα και άλλα αντικείμενα, είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν στο δέρμα σας βακτήρια ή μύκητες.

Σανδάλια

Πολλές γυναίκες φορούν το καλοκαίρι παπούτσια και σανδάλια με λουριά, τα οποία λόγω της τριβής προκαλούν φουσκάλες και ξεφλούδισμα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φοράτε τα ίδια παπούτσια για μεγάλο διάστημα, να προτιμάτε όσα είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά και να τα αλλάζετε αμέσως μόλις νιώσετε ότι σας πιέζουν.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα παπούτσια αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τις φτέρνες αλλά όλο το πέλμα.

Πέλματα που ξεφλουδίζουν: Ξηροδερμία ή κάτι πιο σοβαρό;

Ηλιακή ακτινοβολία

Όταν πηγαίνετε στην παραλία, βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπο και το σώμα, όχι όμως και στις πατούσες σας. Όσο ανθεκτική και αν είναι όμως η επιδερμίδα των ποδιών, μπορεί να υποστεί ηλιακό έγκαυμα και να ξεφλουδίσει. Μην ξεχνάτε λοιπόν να προστατεύετε και τα πόδια σας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι μία πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με ξηρότητα, φαγούρα και ξεφλούδισμα και μπορεί να επηρεάσει και τα πέλματα των ποδιών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν έκζεμα στη βρεφική και παιδική ηλικία, μπορεί όμως να εκδηλωθεί και στην ενήλικη ζωή. Ο δερματολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπισή του.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση προκαλεί μεταξύ άλλων κούραση, επιβράδυνση του μεταβολισμού και «σπάσιμο» της επιδερμίδας, κάνοντάς την να φαίνεται γερασμένη.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πέλματα, τα οποία κάνουν ρωγμές και ξεφλουδίζουν.

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@