Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πάσχα 2017: Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με δέος παρακολούθησαν και φέτος χιλιάδες πιστοί την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο στον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα.

Για τους Χριστιανούς το Άγιο Φως συμβολίζει τη νίκη του Χριστού και της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Το τελετουργικό, σχολαστικό και η παράδοση επιτάσσει ο Ορθόδοξος Πατριάρχης να εισέρχεται στον Ιερό Κουβούκλιο και να ηγείται της τελετής αφής του Αγίου Φωτός.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή γίνεται σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου, τον οποίο παρακολουθούν εκπρόσωποι όλων των δογμάτων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υλικό το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη. Αμέσως μετά σφραγίζεται με κερί μέλισσας.

Στον Πανάγιο Τάφο, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης είναι αυτός που εισέρχεται για να τελέσει την Αφή του Φωτός. Και όπως συμβαίνει και στον Πανάγιο Τάφο έτσι και ο ίδιος ο Προκαθήμενος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου υπόκειται σε σωματικό έλεγχο.

Αν ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης δεν καταφέρει να ανάψει το Φως, τότε τη σκυτάλη της τελετής αναλαμβάνει ο Προκαθήμενος άλλου δόγματος.

Η τελετή αρχίζει με την είσοδο του Πατριάρχη Θεόφιλου του Γ’ στο ναό συνοδευόμενου αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ακολουθεί λιτανεία και αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου. Ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική του στολή και μένει μόνο με το λευκό του στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο Ναό της Αναστάσεως παραμένουν σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται γονατιστός στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Αμέσως μετά τοποθετεί ένα κομμάτι βαμβακιού στον Πανάγιο Τάφο και με θαυμαστό τρόπο ανάβει, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η ελληνική αποστολή παρέλαβε το Άγιο Φως – Το απόγευμα στην Αθήνα

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου παρελήφθη από την ελληνική αποστολή στα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της φλόγας στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Σε δηλώσεις μετά την παραλαβή, ο Γιάννης Αμανατίδης σημείωσε ότι ζούμε σε μία εποχή που η θρησκεία χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για ακρότητες και πράξεις μισαλλοδοξίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Άγιο Φως και η Ανάσταση θα «μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα της ζωής, της χαράς, της ειρήνης και της ελπίδας, σε ολόκληρη την Οικουμένη».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στα έργα αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου αλλά και τη στήριξη που προσφέρει παραδοσιακά η χώρα μας ώστε να προστατευτεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα με το Άγιο Φως στις 18:30, ενώ κατά τις 21:50 αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

www.madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika