Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Το Πάρκινσον μπορεί να προκαλείται από βακτήριο του εντέρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλείται από βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο, αναφέρουν επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Σε πειράματα με ποντίκια ανακάλυψαν ότι αλλάζοντας το μικροβίωμα των εντέρων τους μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμπτώματα της νόσου – και αυτό συνέβαινε ακόμα και όταν προσέθεταν βακτήρια του εντέρου ανθρώπων με Πάρκινσον.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η νόσος ίσως μπορεί να αναχαιτιστεί με παρέμβαση στο έντερο αντί για τον εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές. Και ελπίζουν ότι θα επαληθευτούν τα ευρήματά τους σε ανθρώπους, ώστε να αναπτυχθεί η «επόμενη γενιά προβιοτικών» και πιο εξελιγμένα φάρμακα για τη νόσο.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία από τις πιο συχνές νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι προσβάλλει 20.000 έως 30.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των πασχόντων σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι εγγίζει τα 10 εκατομμύρια.

Προγενέστερες μελέτες είχαν υποδηλώσει ότι με κάποιον τρόπο συσχετίζεται με τα βακτήρια του εντέρου, αλλά έως τώρα οι επιστήμονες δεν ήξεραν με ποιον μηχανισμό.

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να υπερπαράγουν την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη,η οποία σχετίζεται με τις χαρακτηριστικές βλάβες του Πάρκινσον στον εγκέφαλο.

Στη συνέχεια έκαναν τρία ξεχωρισμένα πειράματα. Στο πρώτο, άλλα ποντίκια είχαν πλήρες μικροβίωμα και άλλα είχαν στείρο περιβάλλον στη γαστρεντερική οδό (δηλαδή δεν περιείχε μικρόβια).

Παρότι και τα μεν και τα δε, υπερπαρήγαγαν την άλφα-συνουκλεΐνη, στα ζώα χωρίς μικρόβια στην γαστρεντερική οδό δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη συσσώρευση της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, με συνέπεια να εκδηλώσουν πολύ λιγότερα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον απ’ ό,τι τα άλλα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τάισαν και τις δύο ομάδες ποντικιών με ορισμένα λιπαρά οξέα που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου, για να δουν αν τα ζώα θα παρουσίαζαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Όντως, υπήρχε διαφορά η οποία ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στα ζώα δίχως βακτήρια στη γαστρεντερική οδό – ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου παράγουν ουσίες (τα λιπαρά οξέα) που επιδεινώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Στην τρίτη φάση της έρευνας, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα εντερικών βακτηρίων από ανθρώπους με Πάρκινσον και από υγιείς εθελοντές και τα μεταμόσχευσαν στα ζώα που δεν διέθεταν δικά τους εντερικά βακτήρια.

Αποτέλεσμα: Τα ζώα που έλαβαν τα βακτήρια των πασχόντων από Πάρκινσον, άρχισαν να έχουν συμπτώματα ενώ όσα έλαβαν βακτήρια από υγιή άτομα όχι.

Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι «μια μέρα, πιθανώς και στη δική μας ζωή, οι ασθενείς θα λαμβάνουν χάπια μέσα στα οποία θα υπάρχουν βακτήρια προστατευτικά έναντι της νόσου του Πάρκινσον ή ουσίες που θα καταστέλλουν την παραγωγή των μορίων που ευθύνονται για τη νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάρκις Μαζμάνιαν, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (CIT).

Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να επαληθευτούν τα νέα ευρήματα σε ανθρώπους.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea