Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Παράδειγμα προς μίμηση o 11ος Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων με τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία, μαμάδων με καρότσια και επωνύμων! (Φώτο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα Ιωάννινα το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Σεπτεμβρίου έγιναν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νομό της Ελλάδας. Ο γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων ή Ioannina Lake Run ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τους 1600 δρομείς, πάνω από 60 άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία έτρεξαν, είτε με αμαξίδια, είτε με τους συνοδούς τους, την παραλίμνια διαδρομή, κερδίζοντας το θερμότερο χειροκρότημα.

Δεκάδες μαμάδες έβαλαν τα δυνατά τους και έτρεξαν 1.000 μέτρα στον παραλίμνιο δρόμο, μαζί με τα μωρά στα καρότσια, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά να τρέχουν δίπλα τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους και η συμμετοχή είναι πιο ευχάριστη, όταν τρέχεις με αυτούς που αγαπάς.

Ο θεσμός κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερες συμμέτοχες σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία. Καλό οιωνό για τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε το ρεκόρ συμμετοχών στα 30 χλμ. ο διευθυντής του Γύρου Λίμνης Ηλίας Σπυριούνης, τονίζοντας πως στόχος είναι να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια και να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα. Και φέτος υπήρξαν συμμετοχές δρομέων από τη Γερμανία, το Βέλγιο και από τον Σύλλογο «Ευ Ζην» της Λεμεσού Κύπρου.

Ο αθλητής Γιάννης Κρέκας της Stoikos Running Team έκοψε το νήμα σε χρόνο 1:43:36, μην καταφέρνοντας να σπάσει για μόλις δέκα δευτερόλεπτα το ρεκόρ που κατέχει ο Μιχάλης Παρμάκης από τον 9ο Γύρο Λίμνης. Δεύτερος ήταν ο Αντώνης Παπαδημητρίου με χρόνο 1:45:06 και τρίτος ο Γιώργος Μενής με χρόνο 1:46:20.

Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Ντενίζ Δημάκη, από την ομάδα της Garmin, σε 2:01:51, στην επιστροφή της μετά από χρόνια στον Γύρο Λίμνης. Με τον χρόνο που σημείωσε, κατέρριψε το ρεκόρ της πιστοποιημένης από την AIMS/IAAF διαδρομής, που κρατούσε η Βασιλική Καραγεωργάκη από τον 8ο Γύρο Λίμνης. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Βασιλική Καραγεωργάκη από τη Stoikos Running Team, με χρόνο 2:02:07 και τρίτη ήταν η Στεφανία Λεοντιάδου, που τερμάτισε σε 2:04:09.

Όλοι οι νικητές στέφθηκαν με τα δάφνινα στεφάνια, που δημιούργησαν τα παιδιά του Ποσειδώνα, σε μια δράση που πραγματοποίησε ο Όμιλος με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Φυσικά, όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες των 5, 10 και 30 χλμ. πέρασαν στον λαιμό τους το συλλεκτικό μετάλλιο με τον κορμοράνο, προστατευόμενο είδος πουλιού της Παμβώτιδας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Σκαλκώτος.

Ήρθα σε επαφή με 2 συμμετέχουσες και ζήτησα να μου περιγράψουν την εμπειρία τους! Η Στέλλα Ρήτα και η Δώρα Λέκκα μίλησαν αποκλειστικά για το Newsitamea.

  • Γνωρίζω πως δεν είναι ο πρώτος αγώνας που πήρατε μέρος. Τι είναι αυτό που σας παρακινεί κάθε φορά να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια και να βγείτε στο Ioannina Lake Run;

Σ.Ρ. H αλήθεια είναι πως έχω κάνει πάρα πολλούς αγώνες, αυτό που με παρακινεί είναι το πάθος και η αγάπη για τον αθλητισμό, μου δίνει ζωή.

Δ.Λ. Αυτό που με παρακινεί κάθε φορά να πάω σε τέτοιους μαραθώνιους είναι η απόκτηση καινούργιων εμπειριών, η ψυχική δύναμη, η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση του να φτάνεις στο τέλος της διαδρομής μετά από τόσο κόπο.

  • Η φετινή συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, ακόμα και όσων δεν λαμβάνουν μέρος ενεργά στο Lake Run;

Σ.Ρ. Το Lake run είναι πλέον θεσμός για την πόλη μας, η οποία κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα που επιλέγουν να τρέξουν σε μικρές και μεγάλες διαδρομές με ένα ένθερμο κοινό να τους περιμένει στον τερματισμό. Είναι κυριολεκτικά μια γιορτή για τον αθλητισμό που μας φέρνει όλους κοντά και ο καθένας ξεχωριστά έχει μοναδικό αντιμέτωπο τον εαυτό του!

Δ.Λ. Γενικά η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη με άτομα από όλη την Ελλάδα και καθώς αυξάνονται οι Μαραθώνιοι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να βοηθήσουν

  • Υπήρξε και συμμετοχή ατόμων με αναπηρία, είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο;

Σ.Ρ. Και σε προηγούμενες χρονιές υπήρξε η συμμετοχή ανθρώπων με αναπηρία στους αγώνες, για μένα ήταν πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνοδεύσω έναν υπέροχο άνθρωπο που είχε τη θέληση να διανύσει αυτό το 1000αρι, ήταν τιμή μου να είμαι δίπλα στη Βούλα Κατσούλη και η μεγαλύτερη ευτυχία μου, όλου του Σαββατοκύριακου που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν το χαμόγελο της στον τερματισμό!

Πως νιώσατε τρέχοντας μαζί τους και δίπλα τους; Περιγράψτε μου το πιο έντονο συναίσθημα που βιώσατε;

Σ.Ρ. Μέσα από τον αθλητισμό και τέτοια παραδείγματα ανθρωπίνων ιστοριών παίρνουμε μαθήματα ζωής πως η δύναμη της ψυχής μας μπορεί να υπερβεί εμπόδια. Η προσπάθεια κάθε αθλητή έχει τη δύναμη να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να ξεπεράσει τα όρια της και να γίνουν η αλλαγή που θα ήθελαν να δουν στον κόσμο.

  • Τι μήνυμα θα στέλνατε σε όλους τους συμμετέχοντες και τι θα λέγατε σε όλους εμάς ώστε να μας παρακινήσετε να έρθουμε του χρόνου στα Ιωάννινα για το 12ο Ioannina Lake Run;

Δ.Λ. Αυτό που θα έλεγα σε όλα τα άτομα που δεν έχουν πάει σε έναν τέτοιο μαραθώνιο είναι να το δοκιμάσουν γιατί αποκτούν καινούργιες εμπειρίες, μπαίνουν σε μια διαδικασία να αθλούνται όλο και περισσότερο και η εμπειρία να τρέχεις μέσα στη φύση με τον καθαρό αέρα είναι ανεκτίμητης αξίας.

Είναι πολύ σημαντικό σε μια επαρχιακή πόλη να γίνονται εκδηλώσεις που κυριολεκτικά να τους αφορά όλους και να μην αποκλείει κοινωνικές ομάδες όπως τα Αμεα, τις νέες μαμάδες και να αποπνέει ένα χαρακτήρα συναγωνισμού και κοινής προσπάθειας. Πόσο μάλλον όταν ένας θεσμός όπως το Ioannina Lake Run έκλεισε ήδη 11 χρόνια και καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν αλλά και των κατοίκων της πόλης.

Ο φετινός αγώνας εξέπεμψε και ένα δυνατό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς δύο ευρώ από κάθε συμμετοχή θα διατεθούν σε πέντε κοινωνικά ιδρύματα της πόλης, τα οποία επέλεξαν από τη σχετική λίστα οι ίδιοι οι δρομείς.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) Ιωαννίνων, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Μέριμνα», το παράρτημα Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα», ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη» Ιωαννίνων και το παράρτημα Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων ήταν εκεί για να δεχθούν την προσφορά της Garmin και του Γύρου Λίμνης, αλλά και να χειροκροτήσουν τον κόσμο, που αγκάλιασε την πρωτοβουλία και έσπευσε να τους στηρίξει.

Παράλληλα συμμετείχαν και αρκετοί επώνυμοι όπως οι ηθοποιοί Αλέξης Γεωργούλης, η Τόνια Σωτηροπούλου, ο Γιάννης Ποιμενίδης, η Ευγενία Σαμαρά και ο τραγουδιστής Θοδωρής Μαραντίνης. Ο κορυφαίος αθλητής και χάλκινος ολυμπιονίκης της Αθήνας στην κωπηλασία Νίκος Σκιαθίτης και ο Περικλής Ιακωβάκης, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού στίβου, μετρώντας διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στα 400 μ. με εμπόδια.

Προσωπικά θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετείχαν είτε ενεργά είτε ως θεατές, σε ένα τόσο ανιδιοτελές αθλητικό γεγονός. Μακάρι να δούμε περισσότερες ανάλογες διοργανώσεις και σε άλλες πόλεις που να ενισχύουν το μηδενισμό του στίγματος της αναπηρίας!

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.ioanninalakerun.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν το μωρό μου διαγνώστηκε με παιδικό αλτσχάιμερ

Efi Nika

Ρεγγίνα Μακέδου: Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Efi Nika

13χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου και κέρδισε μια 2η ευκαιρία στη ζωή

Efi Nika