Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ

Παιδιά με αναπηρία: Ξέρετε ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα τους;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σίγουρα θα έχετε ξανακούσει για παιδιά με αναπηρία Ξέρετε όμως ποια είναι αυτά τα παιδιά και ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα τους;

Aναπηρία , ειδικές ανάγκες έχει οποιοδήποτε παιδί (ή ενήλικας) που χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, περισσότερη από τους άλλους, για να μπορεί να ζει μια, όσο γίνεται, κανονική ζωή.

Η επιπλέον βοήθεια που χρειάζονται τα παιδιά αυτά μπορεί να είναι:

Συχνές επισκέψεις σε γιατρούς ή και καθημερινές ενέσεις λόγω κάποιου προβλήματος υγείας όπως είναι ο διαβήτης

Κάποια ειδικά εξαρτήματα για να μπορούν να κινούνται, π.χ. αναπηρικό καροτσάκι για τα παιδιά που δυσκολεύονται στο περπάτημα και γενικά στην κίνηση

Ειδική βοήθεια στο σχολείο από ειδικά εκπαιδευμένους δάσκαλους για τα παιδιά που έχουν δυσλεξία, δυσκολεύονται στο να διαβάζουν και να γράφουν

Βοήθεια στην κανονική λειτουργία του οργανισμού από ειδικά εξαρτήματα, όπως είναι το μικρό μπουκαλάκι που έχουν συνεχώς μαζί τους τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, ή τα ακουστικά που βάζουν στα αυτιά τους τα παιδιά που έχουν πρόβλημα ακοής.

Συνεχής βοήθεια στην καθημερινή ζωή για τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση. Τα παιδιά αυτά δεν λειτουργούν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι αλλά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν και ταυτόχρονα πρέπει να τους διδάσκονται ορισμένα βασικά καθημερινά πράγματα που από μόνα τους τα παιδιά δεν μπορούν να τα καταλάβουν.

Τα προβλήματα κάποιων παιδιών μπορεί να είναι εμφανή, να μπορεί δηλαδή κάποιος να καταλαβαίνει το πρόβλημα όταν βλέπει το παιδί. Τέτοια προβλήματα είναι π.χ. η σωματική καθυστέρηση, όταν δηλαδή τα παιδιά κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι.

Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα τα οποία δεν μπορεί κανείς να καταλάβει όταν δει το παιδί, π.χ. το άσθμα ή ο διαβήτης.

Το σημαντικό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας γι’ αυτά τα παιδιά είναι ότι ίσως να έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αλλά αυτές δεν τα κάνουν εξωγήινους.

Και εμείς έχουμε ιδιαιτερότητες, σωστά; Κάποιοι από μας, δεν είναι καθόλου καλοί μαθητές στο σχολείο αλλά έχουν ταλέντα στην μουσική, στο χορό, στη ζωγραφική ή σε κάποια άλλη τέχνη, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που τα καταφέρνουν στο σχολείο αλλά στις τέχνες είναι για κλάματα!

Τα παιδιά με αναπηρία,  με ειδικές ανάγκες είναι παιδιά όπως όλα τα άλλα και έχουν την ανάγκη για φίλους όπως όλοι μας. Γι’ αυτό μην αφήνετε να σας φοβίζει το πρόβλημα ενός παιδιού αλλά να του συμπεριφέρεστε σαν ένα κανονικό παιδί όπως όλα τα άλλα και όταν χρειάζεται βοήθεια να το βοηθάτε, όπως θα βοηθούσατε και κάθε άλλο φίλο σας.

www.medlook.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika