Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί σας λέει: «Κανείς δεν θέλει να κάνει παρέα μαζί μου»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν το παιδί σας λέει: «Κανείς δεν θέλει να κάνει παρέα μαζί μου»

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους που ισχυρίζεται ότι δεν έχει φίλους;

Η πρώτη συνήθης αντίδραση είναι να απαριθμούν μερικά ονόματα παιδιών που γνωρίζουν ή ξέρουν από την τάξη του παιδιού τους, λέγοντας ότι μέχρι χθες έκαναν παρέα. Τι μπορεί να άλλαξε σε μερικές μέρες; Η δεύτερη κατά σειρά αντίδραση, είναι να προσπαθήσουν να μάθουν αν η συμπεριφορά του παιδιού τους  ήταν αυτή που προκάλεσε την άρνηση των συμμαθητών του ή ήταν κάτι άλλο που μεσολάβησε. Το σίγουρο είναι ότι η κριτική, πόσο μάλλον και η διάλεξη δεν πρόκειται να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί καλύτερα.

Αν το παιδί σας, νοιώθει ότι δεν έχει φίλους και δεν το θέλουν τα άλλα παιδιά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το βοηθήσετε.

-Ακούστε το προσεκτικά

Ως ενήλικες έχουμε την τάση να θέλουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα, αλλά μερικές φορές απλά ακούγοντας το παιδί μας και αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του, είναι αρκετό. Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι έχει απορριφθεί από τους συμμαθητές του, η αγάπη από τη μαμά ή τον μπαμπά μπορεί να είναι μεγάλη παρηγοριά.

-Προσπαθήστε να μην αντιδράτε υπερβολικά

Είναι δύσκολο να βλέπουμε τα παιδιά μας να αισθάνονται πληγωμένα, αλλά να έχετε κατά νου ότι τα συναισθήματα των παιδιών μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Το παιδί που σήμερα ισχυρίζεται ότι το μισούν, αύριο μπορεί να τα έχει βρει με τους συμμαθητές του. Είναι κατανοητό ότι θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας, αλλά δεν θα θέλατε η σύγκρουση να επεκταθεί στους γονείς.

– Μάθετε τι πραγματικά έχει συμβεί

Αν το πρόβλημα φιλίας επαναλαμβάνεται ή είναι σε εξέλιξη, ίσως χρειαστεί να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει. Είναι δύσκολο για τα παιδιά να είναι αντικειμενικά, επομένως θα χρειαστεί να έχετε και άλλες πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Μιλώντας στο δάσκαλο του παιδιού σας είναι συχνά χρήσιμο.

Ο δάσκαλος βλέπει το παιδί σας «σε δράση» με τους συμμαθητές κάθε μέρα και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές γνώσεις για το πώς το παιδί σας λειτουργεί μαζί με τους συμμαθητές του.

-Δημιουργήστε ευκαιρίες για να αναπτυχθούν φιλίες

Η συμμετοχή του παιδιού σας σε δραστηριότητες μετά το σχολείο θα μπορούσε να το βοηθήσει να έρθει σε επαφή με παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα.

-Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια, αν είναι απαραίτητο

Μερικές φορές τα προβλήματα φιλίας απαιτούν επαγγελματική βοήθεια. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας έχει πέσει θύμα παρενόχλησης ή απειλείται στο σχολείο, θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του δασκάλου ή ενός ειδικού αν το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας