Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Όταν ο ύπνος κάνει κακό στη σιλουέτα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν ο ύπνος κάνει κακό στη σιλουέτα

Όταν ο ύπνος κάνει κακό στη σιλουέτα.

Ο πάρα πολύς ή ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα παχυσαρκίας, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ανώμαλα μοτίβα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από τη διατροφή, τη γενική κατάσταση της υγείας ή την κοινωνική και δημογραφική ομάδα. Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σαφής σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του σωματικού βάρους σε άτομα που είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα του σύντομου ύπνου -λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ- και του μακρύ σε διάρκεια ύπνου -πάνω από εννέα ώρες- μαζί με τη σιέστα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την εργασία με βάρδιες. Διαπίστωσαν ότι σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας, τόσο ο σύντομος όσο και πολύς ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο να έχουν υπερβολικό βάρος, σε σύγκριση με άτομα που αφιέρωναν στον ύπνο μεταξύ επτά και εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Όσοι κοιμούνταν πολύ ήταν περίπου τέσσερα κιλά βαρύτεροι ενώ όσοι κοιμούνταν λίγο ήταν περίπου δύο κιλά βαρύτεροι από εκείνους με εξίσου υψηλό κίνδυνο γενετικής παχυσαρκίας, που όμως είχαν φυσιολογικό ύπνο.

Το αρνητικά αποτελέσματα εμφανιζόταν ανεξάρτητα από το τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες, από άλλους παράγοντες υγείας ή κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες, όπως διευκρίνισε η ερευνητική ομάδα.

Όταν ο ύπνος κάνει κακό στη σιλουέτα

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε στοιχεία από σχεδόν 120.000 συμμετέχοντες, δεν έδειξαν καμία εμφανή σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του σωματικού βάρους σε εκείνους που θεωρείται ότι έχουν χαμηλό γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία.

Ο Δρ Jason Gill, από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών, δήλωσε:

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Carlos Celis, δήλωσε:

Η μελέτη, που είναι η πρώτη που εξετάζει την αλληλεπίδραση των μοτίβων ύπνου και των γονιδίων με την παχυσαρκία, δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea