Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όσα θέλατε να μάθετε για τα χάπια αδυνατίσματος από την ειδικό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όσα θέλατε να μάθετε για τα χάπια αδυνατίσματος από την ειδικό

Η Κλινική Διαιτολόγος, Μαριάννα Βλάχου, εξηγεί όλα αυτά που θέλαμε να ρωτήσουμε για τα χάπια αδυνατίσματος.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα και χάπια αδυνατίσματος που υπόσχονται απώλεια βάρους και λεπτή σιλουέτα. Πριν ξεκινήσουμε, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν γίνεται καμιά συζήτηση για σκευάσματα που δεν έχουν λάβει σαφή και ρητή έγκριση κυκλοφορίας από αναγνωρισμένους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων και τροφίμων, όπως επίσης και όσα κυκλοφορούν στο internet ή σε τηλεπωλήσεις. Επομένως, αναφερόμαστε μόνο σε όσα σκευάσματα μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο, δηλαδή χάπια, υποκατάστατα γευμάτων, τσίχλες που μειώνουν την όρεξη, συμπληρώματα κ.ά.

Τα χάπια αδυνατίσματος αποσκοπούν στη μείωση–καταστολή της όρεξης, την απόρριψη μέρους των λιπαρών μέσω των κοπράνων ή την υποκατάσταση γευμάτων.

Λεκιθίνη
Η λεκιθίνη είναι λιποτροπική ουσία και θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης. Βοηθά στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης και αντενδείκνυται σε άτομα με πολύ χαμηλή χοληστερόλη. Πολλά σκευάσματα έχουν σαν βάση τη λεκιθίνη και η χρήση τους πρέπει να γίνεται πάντα με την ταυτόχρονη παρακολούθηση γιατρού ή διαιτολόγου.

Όσα θέλατε να μάθετε για τα χάπια αδυνατίσματος από την ειδικό

Υποκατάστατα γευμάτων
Συνήθως πρόκειται για έτοιμα γεύματα σε σκόνη που αναμειγνύονται με νερό. Έχουν μια πολύπλοκη σύνθεση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με σωστές αναλογίες. Η λογική στη χρήση τους είναι η πλήρης υποκατάσταση δύο συνήθως γευμάτων με υποκατάστατα συγκεκριμένων θερμίδων, μειώνοντας αρκετά με τον τρόπο αυτό την προσλαμβανόμενη ενέργεια. Δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε όσους τσιμπολογούν και η παχυσαρκία τους οφείλεται σε αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε αρκετά παχύσαρκα άτομα, που τρώνε μεγάλα γεύματα.

Σκευάσματα απόρριψης λίπους
Χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή σε σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας, συνήθως που συνδυάζονται με κάποιο κλινικό πρόβλημα. Η δραστική ουσία (ορλιστάτη) δεσμεύει τη λιπάση, ένα ένζυμο υπεύθυνο για τη δέσμευση του λίπους. Αυτό σημαίνει ότι μέρος των λιπαρών που έχουμε φάει απορρίπτονται μέσω των κοπράνων.

Οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι η στεατόρροια (υδαρή και μαλακά κόπρανα), η ακούσια απώλεια κοπράνων, πόνος στο ορθό, εντερικές κράμπες και μεγάλη κινητικότητα των εντέρων, αέρια.

Καταστολή όρεξης
Άλλη οικογένεια φαρμακευτικών σκευασμάτων βασίζονται στη σιμπουτραμίνη, η οποία δρα στον εγκέφαλο για να ελέγξει το αίσθημα πείνας. Άλλα σκευάσματα προκαλούν τεχνητό φούσκωμα και αίσθημα κορεσμού.

Τα σκευάσματα αυτά φαίνεται να έχουν τοξικότητα μετά από μακροχρόνια λήψη. Αδρανοποίηση του εντέρου, ταχυκαρδία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, δυσκοιλιότητα είναι μερικές παρενέργειες.

Όσα θέλατε να μάθετε για τα χάπια αδυνατίσματος από την ειδικό

Φυτικά προϊόντα
Με βάση διάφορα φυτικά συστατικά και βότανα, διάφορα σκευάσματα υπόσχονται μείωση της πείνας και της όρεξης ή αύξηση των καύσεων. Επίσης, πολλά έχουν διουρητική δράση μειώνοντας τις κατακρατήσεις. Η φυτική τους προέλευση δεν αποδεικνύει μη τοξικότητα.

Η γνώμη της ειδικού
Στις συνήθεις περιπτώσεις παχυσαρκίας κανένα από τα παραπάνω δεν αναιρεί το αίτιό της. Παχαίνουμε για συγκεκριμένους λόγους, προσωπικούς κι εξατομικευμένους, σε βάθος χρόνου κι όχι σε μια στιγμή. Η προσωρινή λήψη σκευασμάτων πιθανώς να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Να δεχθούμε επίσης ότι δεν θα συνοδεύεται από παρενέργειες. Επειδή προφανώς δεν μπορούμε να παίρνουμε για πάντα τέτοια φάρμακα, όταν η λήψη σταματήσει, θα επανέλθουμε στις παλιές συνήθειες και συμπεριφορές. Ποιο το όφελος;

Κατά τη γνώμη μου τα σκευάσματα αυτά κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και απλά το μεταθέτουν.

Εξαίρεση μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ατόμων με παχυσαρκία και τέτοιο κλινικό υπόβαθρο που απαιτεί άμεση απώλεια βάρους, πάντα με στενή παρακολούθηση ειδικού και με πλήρη συναίσθηση των πιθανών παρενεργειών.

Όσα θέλατε να μάθετε για τα χάπια αδυνατίσματος από την ειδικό

Τι να προσέξετε
Aν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο φαρμακείο, προσέξετε τα ακόλουθα:

  • Διαβάζετε πάντα και με προσοχή τις οδηγίες χρήσεως
  • Αποφύγετε κάθε χρήση σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού
  • Μην κάνετε κατάχρηση των σκευασμάτων αυτών
  • Μην κάνετε συνεχή λήψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Μην αποφασίσετε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού ή διαιτολόγου
  • Να παρακολουθείστε από γιατρό ή διαιτολόγο για το διάστημα λήψης

Μαριάννα Βλάχου Κλινική Διαιτολόγος

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou