Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι καλύτερες τροφές για τα μάτια σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν είναι μόνο τα καρότα ωφέλιμα για τα μάτια!

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι διατηρούν την όραση με το πέρασμα των χρόνων και μειώνουν τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι ιδανικές τροφές… για τα μάτια σας μόνο!

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη, συχνές παθήσεις των ματιών που προκαλούν απώλεια όρασης στις μεγάλες ηλικίες. Μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών θα βρείτε στα εσπεριδοειδή (π.χ. γκρέιπφρουτ και μανταρίνι), καθώς και σε όλα τα είδη μούρων (μύρτιλο, κράνμπερι, φράουλα κ.ά.). Λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το σπανάκι και η λαχανίδα.

Ευεργετικά για τα μάτια είναι επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, καθώς είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μια ουσία που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Εκτός από το καρότο, το β-καροτένιο βρίσκεται στο μάνγκο, στο πεπόνι κανταλούπε και στη γλυκοπατάτα.

Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό για τα μάτια είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς προστατεύουν τη δακρυϊκή μεμβράνη και ανακουφίζουν από την ξηροφθαλμία. Τα Ω-3 λιπαρά υπάρχουν σε σημαντική ποσότητα στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, αντζούγιες κ.λπ.), στα καρύδια και στον λιναρόσπορο.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα συστατικά αυτά θα τα βρείτε στα αμύγδαλα και στο σπανάκι (βιταμίνη Ε), καθώς και στα αυγά, στο χοιρινό κρέας και στα μύδια (ψευδάργυρος).

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika