Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οφθαλμολογικός έλεγχος: 5 θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να αποκαλύψει!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο γίνεται κατά κύριο λόγο για τον έλεγχο της όρασης, μπορεί όμως να αποκαλύψει μια σειρά σοβαρών ασθενειών δυνητικά απειλητικών για τη ζωή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν περισσότεροι άνθρωποι έκαναν οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας.

Πολλές ασθένειες συχνά ξεκινούν με ελάχιστα ή καθόλου εμφανή συμπτώματα, μπορεί όμως να εντοπιστούν από ένα οφθαλμίατρο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην περιμένουμε να επιδεινωθεί η όραση για να επισκεφτούμε γιατρό, αλλά να εξεταζόμαστε κάθε δύο χρόνια.

Δείτε πέντε σοβαρές παθήσεις που μπορεί να εντοπιστούν με μια οφθαλμολογική εξέταση:

Διαβήτης

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη, μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάγνωστοι με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα η όρασή τους. Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του ματιού, ένα από τα οποία είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας που αντιστοιχεί στο βυθό του ματιού. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η προσβολή των μικρών (τριχοειδών) αγγείων και αφορά όλους του διαβητικούς ασθενείς είτε είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι (Τύπος 1) νεαροί σε ηλικία είτε είναι μη ινσουλινοεξαρτώμενοι (Τύπος 2) και εμφανίζουν την πάθηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελεί δε μια από τις κοινές αιτίες απώλειας της όρασης.

Όγκος στον εγκέφαλο

Η θολή όραση, η διπλωπία (να βλέπει κάποιος διπλά) και η σταδιακή απώλεια της όρασης είναι καταστάσεις που συνδέονται με όγκους στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να βλέπετε κηλίδες ή διάφορα σχήματα, μία κατάσταση γνωστή και ως αύρα.

Οφθαλμολογικός έλεγχος: 5 θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να αποκαλύψει

Καρδιαγγειακά

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει ένα λευκό δακτύλιο στον κερατοειδή, το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερόλης, σοβαρού παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι ένα πρόβλημα όρασης, που αποκαλείται οπτική νευρίτιδα. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των «ζωντανών» χρωμάτων. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε τα προβλήματα όρασης αμέσως, καθώς η εκφύλιση της όρασης μπορεί να είναι αργή. Ο πόνος όταν κοιτάζετε προς τα πάνω ή προς τη μία πλευρά μπορεί, επίσης, να συνοδεύει την απώλεια της όρασης.

Υπέρταση

Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από υπέρταση μετά από εξέταση των ματιών τους. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, κάτι που ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea