Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Οδηγός επιβίωσης για τη νέα χρονιά: Να αγαπήσετε τους εαυτούς σας για να μπορείτε να αγαπήσετε και τους γύρω σας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οδηγός επιβίωσης για τη νέα χρονιά: να αγαπήσετε τους εαυτούς σας για να μπορείτε να αγαπήσετε και τους γύρω σας!

Οι πιο φωτεινές γιορτές του χρόνου είναι εδώ. Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και να υποδεχτούμε το νέο χρόνο. Όλοι με χαρά, ελπίδα, αγάπη…..η μήπως όχι όλοι; Αυτά που θεωρούμε αυτονόητα για τις εορταστικές μέρες, δεν είναι το ίδιο για όλους. Μελαγχολία, κατάθλιψη, στεναχώρια, μοναξιά. Μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας τις ημέρες αυτές. Πίσω από τα φώτα, τα λαμπιόνια, τον στολισμό και τους εορτασμούς, κρύβεται ένα μαύρο πέπλο. Σε μερικούς μάλιστα το πέπλο αυτό απλώνεται τόσο που καλύπτει το φως και από το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, 1 δισεκατομμύριο αντιμετωπίζουν κάποιο είδος αναπηρίας ή ανίατης ασθένειας. Μερικοί νοσηλεύονται, άλλοι ακολουθούν σκληρή φαρμακευτική αγωγή, βρίσκονται καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι ή σε ένα αμαξίδιο. Μόνοι τους, χωρίς συντροφιά, χωρίς κόσμο αναμεσά τους ακόμα και όταν περιτριγυρίζονται από φίλους και οικογένεια.

Δεν είναι ένα ακόμα θλιβερό άρθρο για τις γιορτές, είναι μια αλήθεια και κατά πως μπορούμε να την αλλάξουμε! Δεν σκοπεύω να σας χαλάσω την διάθεση, θέλω μόνο να σας παρουσιάσω την πραγματικότητα. Θα μου πείτε τι με αφορά εμένα εφόσον εγώ και ο περίγυρος μου είμαστε όλοι καλά; Δε σε αφορά….όχι φέτος, ίσως όχι και του χρόνου. Όμως η αναπηρία, οι αόρατες ασθένειες, η κατάθλιψη είναι κάτι που μπορεί να μας αφορά όλους ακόμα και στο άμεσο μέλλον.

Οι επιθέσεις από ασθένειες έχουν αυξηθεί σε μια εποχή που τεχνολογικά θαύματα συμβαίνουν καθημερινά. Και όμως δεν υπάρχουν επαρκείς και μόνιμες θεραπείες για τον καρκίνο, το AIDS, τις ψυχικές ασθένειες, την άνοια, το Αλτσχάιμερ, τον διαβήτη και άλλες. Είμαι βέβαιος ότι για πολλές από αυτές, υπάρχει θεραπεία και κρατείται σε ένα συρτάρι κλειστή και κλειδωμένη, μέχρι οι φαρμακοβιομηχανίες να έχουν τα επαρκή κέρδη και να έχουν κάνει απόσβεση στις έρευνες που πραγματοποίησαν.

Ενδιάμεσα χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές καθημερινά. Δε πειράζει θα σου πουν, δε μπορούν να σώσουν τους πάντες. Και γιατί άλλωστε, πως θα γίνουμε όλοι τα πειραματόζωα τους;

Όμως αυτό δεν είναι ένα άρθρο για την αισχροκέρδεια, είναι ένα άρθρο για την ανθρωπιά και την ελπίδα. Αυτές τις μέρες δε μπορούμε να πάμε κόντρα σε όλους, μπορούμε όμως να είμαστε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Και όχι μόνο στην οικογένεια σας, σε γιαγιάδες και παππούδες και κλειστές οικογενειακές γιορτές. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και το σπίτι σας αν είναι εφικτό σε φίλους που το έχουν ανάγκη, σε μακρινούς συγγενείς, σε γείτονες και γνωστούς που γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Και κάνετε αυτό ως αρχή και προσπαθήστε να το τηρήσετε για όλο το νέο χρόνο. Ακόμα και οι κοντινοί σας άνθρωποι δε σας χρειάζονται ( ή δε θα έπρεπε έστω) μόνο τις γιορτές. Μπορείτε να είστε δίπλα τους με ένα τηλέφωνο, με τη σκέψη και την πράξη που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εσάς. Με ένα χαμόγελο στους περαστικούς που συναντάτε, με μια όμορφη καλημέρα που να βγαίνει από την καρδιά σας στο φούρναρη, στην αγορά, στην καθαρίστρια, στον οδοκαθαριστή, σε όλους όσους κάνουν πιο ομαλή τη ζωή σας κάθε μέρα.

Δεν αρκεί να είστε καλοί άνθρωποι μόνο τις γιορτές. Στηρίξτε την αναπηρία, τους ψυχικά ασθενείς, τους αρρώστους σε μόνιμη βάση. Δώστε πραγματικό φως στην ύπαρξη σας και όχι μόνο τώρα που θα είστε σε εορταστική διάθεση.

Προστατέψτε τα παιδιά κάθε ηλικίας από κίνδυνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά, στο σχολείο, στην επιστροφή από το φροντιστήριο, στις διατροφικές τους συνήθειες. Δώστε και ζητήστε βοήθεια, ακουστέ τα προσεκτικά, αφήστε τα να μιλήσουν, να ανοιχτούν και να σας εμπιστευτούν.

Αν θες να δεις τον κόσμο να αλλάζει προς το καλύτερο, ξεκίνα πρώτα με τον εαυτό σου, μετά με τους κοντινούς σου ανθρώπους και όλο αυτό θα πάρει τις προεκτάσεις που πρέπει. Άκου το περιβάλλον σου, μπορεί κάποιος από όσους πάσχουν από κατάθλιψη, νευρική ανορεξία, από φοβίες κλπ. να είναι δίπλα σου και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει γιατί…δεν ακούς!

Αγάπησε το σώμα σου, βάλε μια ασπίδα στη διατροφή σου, ζήσε καλύτερα και πιο υγιεινά, βάλε την άσκηση στην καθημερινότητα σου. Γίνε δημιουργικός, φτιάξε κάτι από το πουθενά, γράψε, εξασκήσου σε κάτι που αγαπάς, ανακάλυψε ταλέντα που δεν ήξερες ότι έχεις ή αξιοποίησε τα ήδη υπάρχοντα. Μην αφήνεις πολλά πράγματα για αύριο, η αναβλητικότητα συνήθως φέρνει μαζί της και δυσάρεστες επιπτώσεις.

Κάθε χρόνος μας παίρνει και μας δίνει πολλά. Μην μένετε μόνο στα αρνητικά και τα άσχημα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Εστιάστε στους νέους φίλους που κάνατε και όχι σε όσους χάσατε. Στις εμπειρίες που αποκτήσατε από ότι κάνατε και όχι στα άσχημα συναισθήματα που σας δημιούργησε ένα γεγονός. Δείτε τη θετική πλευρά, πάντα υπάρχει! Αν δεν την βλέπεις τότε ίσως εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο χρειάζεσαι επίσης βοήθεια και σε προτρέπω να ξεκινήσεις να μιλάς σε φίλους και συγγενείς και να διώξεις το μαύρο πέπλο μακριά.

Αυτό πάντα θα θέλει να επιστρέφει, εσύ όμως βρες τη δύναμη να μπορείς να το διώχνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς μακριά σου, πριν προλάβει να σε κυριεύσει! Και αν έχεις κοντά σου ανθρώπους που επιλέγουν να ζουν μόνιμα μέσα σε αυτό, τότε δε τους χρειάζεσαι κοντά σου, απομακρύνσου εσύ. Εάν προσπάθησες αρκετές φορές να τους βοηθήσεις και απέρριψαν την πρόθεση σου, τότε φύγε πριν σε τραβήξουν μαζί τους σε ένα βάλτο αβεβαιότητας.

Άνθρωποι που πάντα τους φταίνε οι άλλοι για ότι κακό τους συμβαίνει, εγωιστές, με μίζερη και δυστυχισμένη διάθεση, με συναισθηματικά ψυχολογικά τεχνάσματα εάν δε μπορούν να συγχωρήσουν τον εαυτό τους τότε δε μπορείς πάντα εσύ να είσαι δίπλα τους. Χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να μπορέσουν να ανακάμψουν και να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Εσύ όμως πρέπει να προστατέψεις και τον δικό σου εαυτό, αυτό μη το ξεχνάς όσο και αν θες να βοηθήσεις κάποιον!

Αν θα ευχόμουν κάτι για το 2017 που πλησιάζει, θα ήταν κάπως σύνθετο και απλό ταυτόχρονα: οι άνθρωποι να ξεκινήσουμε να ακούμε τις επιθυμίες μας, να ζούμε τη ζωή μας με σεβασμό προς τον ίδιο μας τον εαυτό, να αποκτήσουμε ψυχική ηρεμία και να ανοίξουμε το μυαλό μας ακόμα περισσότερο. Τόσο ώστε να δεχτούμε την διαφορετικότητα, τον συνάνθρωπο, να μπορούμε να στέλνουμε θετική ενέργεια παντού. Με απλά μικρά, καθημερινά, όμορφα λόγια και πράγματα που θα πράττουμε.

Σας εύχομαι να έχετε υπέροχες γιορτές, να αγαπήσετε τους εαυτούς σας για να μπορείτε να αγαπήσετε και τους γύρω σας. Και το 2017 να είναι η χρονιά που θα κάνετε το επόμενο μεγάλο βήμα σε ότι πραγματικά επιθυμεί η καρδιά και το μυαλό σας. Καλή χρονιά!

Βογιατζής Ηλίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκροί και οι δύο, την ίδια ώρα, σε άλλο μέρος: Η μοίρα χτύπησε αλύπητα δύο οικογένειες – Στα μαύρα τα Χανιά – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Τύχη βουνό: Αγόρασε στο παζάρι «μαϊμού» Rolex με 45 ευρώ κι όταν το πήγε για φτιάξιμο έπαθε σοκ με την αξία του

Efi Nika

Πάγωσαν οι συγγενείς του νεκρού: Τους είπαν ότι πέθανε από καρκίνο, τον ξέθαψαν & τελικά αποδείχθηκε δολοφονία

Efi Nika