Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο εγκέφαλος δημιουργεί… δύο αντίγραφα για κάθε ανάμνησή μας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το τι ακριβώς συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δημιουργεί και αποθηκεύει τις αναμνήσεις μας αποκάλυψε μία νέα μελέτη, σε μία ανακάλυψη που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες που την έκαναν.

Γιατί; Διότι ως φαίνεται ο εγκέφαλος δημιουργεί backup των αναμνήσεων, φροντίζοντας να δημιουργεί ταυτοχρόνως δύο «αντίγραφα» των γεγονότων.

Το ένα από αυτά αφορά τη βραχυχρόνια μνήμη και το άλλο την μακροχρόνια.

Οι επιστήμονες πίστευαν έως τώρα πως όλες οι αναμνήσεις αρχίζουν ως βραχυχρόνιες μνήμες και στην πορεία μετατρέπονται σε μακροχρόνιες, αναλόγως με τη σημασία τους.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτά τα δύο δημιουργούνται ταυτοχρόνως και στην πορεία διαγράφονται όσα είναι ήσσονος σημασίας.

Στη δημιουργία των αναμνήσεων εμπλέκονται δύο τμήματα του εγκεφάλου: ο ιππόκαμπους, που είναι η δομή για τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις, και ο φλοιός του εγκεφάλου που φιλοξενεί τις μακροπρόθεσμες.

Ήδη από την δεκαετία του ’50 οι ειδικοί πίστευαν ότι οι αναμνήσεις δημιουργούνται στον ιππόκαμπο και στη συνέχεια μετακινούνται στον εγκεφαλικό φλοιό για να «αποταμιευθούν».

Ωστόσο η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Γενετικής Νευρικών Κυκλωμάτων Riken του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (του περίφημου ΜIT), έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Όπως έδειξε, οι αναμνήσεις δημιουργούνται ταυτοχρόνως στον ιππόκαμπο και στον φλοιό του εγκεφάλου, αλλά η κόπια στον φλοιό δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται τον πρώτο καιρό.

Στην πραγματικότητα, «η ανάμνηση στον εγκεφαλικό φλοιό πιθανώς είναι ανώριμη ή σιωπηρή τον πρώτο καιρό μετά τη δημιουργία της», δήλωσε ο νομπελίστας επικεφαλής ερευνητής δρ Σουσούμου Τονεγκάουα, καθηγητής Βιολογίας και Νευροεπιστήμης στο ΜΙΤ.

Επιπλέον, όταν οι επιστήμονες διέκοπταν την επικοινωνία μεταξύ του ιπποκάμπου και του φλοιού, η μακροχρόνια ανάμνηση ποτέ δεν ωρίμαζε.

Ο δρ Τονεγκάουα εκτιμά ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να αντανακλούν τι συμβαίνει σε ασθένειες της μνήμης, όπως η άνοια.

Προγενέστερες έρευνές του σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ ο εγκέφαλος διατηρεί την ικανότητα να δημιουργεί νέες αναμνήσεις, αλλά δεν μπορεί να τις ανακαλέσει.

«Αν καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να βοηθήσουμε τους ασθενείς», είπε στο BBC.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea