Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Ο χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε κρυφή κήλη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε κρυφή κήλη

Μεγάλη μελέτη η οποία έγινε από τη Δρ. Joelle Aoun, μαιεύτηρα-γυναικολόγο στο γυναικολογικό τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής του Henry Ford Health System του Ντιτρόιτ και τους συνεργάτες της, από τον Ιανουάριο του 2005 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, σε 96 γυναίκες με χρόνιο πυελικό πόνο και ευαισθησία στη βουβωνική περιοχή, διαπίστωσε ότι πάνω από τις μισές συμμετέχουσες είχαν κρυφή κήλη.

Οι επιστήμονες διενέργησαν αυτή τη μελέτη προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κρυφές κήλες, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η καθυστερημένη διάγνωση και η παρατεταμένη ταλαιπωρία τους.

Η μελέτη έγινε με δεδομένο ότι οι περισσότερες μελέτες για κήλες διεξάγονται σε άνδρες ή σε ομάδες και των δύο φύλων, καθώς και το γεγονός ότι ο εντοπισμός των κηλών είναι δυσκολότερος στις γυναίκες, ενώ και η βιβλιογραφία προσφέρει αντικρουόμενα ευρήματα.

Στη μελέτη αυτή παρατήρησαν ότι υπήρχε προεξέχον λίπος ή σπλαχνικός ιστός κατά τη κλινική εξέταση ή οπτικό εύρημα άρα ξεκίνησαν να υποπτεύονται την ύπαρξη κήλης. Μετά τη διενέργεια υπερηχογραφήματος και κλινικής εξέτασης διαπιστώθηκε όντως ότι πάνω από τις μισές συμμετέχουσες (51 γυναίκες) είχαν κρυφή κήλη. Στις διαγνώσεις περιλαμβάνονταν βουβωνοκήλη, μηριαία κήλη, Spigelian και ομφαλοκήλη.

Οι ειδικοί παρέπεμψαν αυτές τις γυναίκες σε επέμβαση. Η πλειοψηφία των γυναικών, δηλαδή ένα ποσοστό 69%, υποβλήθηκε σε χειρουργική διερεύνηση και οι χειρουργοί επιβεβαίωσαν τη διάγνωση κήλης στο 97% αυτών, δηλαδή στις 34 από τις 35 γυναίκες που είχαν συναινέσει στη χειρουργική επέμβαση.

Αναλύοντας τα ευρήματα της μελέτης ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος επεσήμανε ότι ο χρόνιος πυελικός πόνος δεν είναι ασυνήθιστος και επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Όμως, ο εντοπισμένος στην πυελική περιοχή πόνος υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε κήλη και όχι σε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα και γι’ αυτό η ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η διαγνωστική αυτή μέθοδος είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική.

Όπως είπε ο γιατρός, μια αθεράπευτη κήλη μπορεί να θέσει ισχυρή πίεση σε κοντινούς ιστούς, προκαλώντας οίδημα και πόνο στη γύρω περιοχή, να οδηγήσει σε περίσφιξη, δηλαδή στραγγαλισμό του περιεχομένου της γύρω από την κήλη, που θα καταστήσει τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης επείγουσα, λόγω της επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου -που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αφαίρεση νεκρωμένου τμήματος του εντέρου- ακόμα και σε περιτονίτιδα, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

Για την αποφυγή, λοιπόν, κάθε περιπέτειας είναι σημαντικό οι ασθενείς με υποψία κήλης να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα και σε επέμβαση εγκαίρως.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@