Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ

Ο απρόσμενος παράγοντας που επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αποχή από τη σωματική δραστηριότητα, το υπερβολικό στρες και η κακή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν «ενοχοποιηθεί» για την αντρική υπογονιμότητα και τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι σε αυτό το σύνθετο παζλ.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα διαπίστωσαν ότι το περιβάλλον του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα των αντρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environmental Pollution, ο θόρυβος στο περιβάλλον ιδιαίτερα τη νύχτα, έστω κι αν δεν βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να συμβάλει στην αντρική υπογονιμότητα.

Ο απρόσμενος παράγοντας που επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αφού μελέτησαν 206.492 άντρες αναπαραγωγικής ηλικίας (20-59 ετών) για διάστημα έως και 8 ετών, η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο, κυρίως την ώρα του ύπνου, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας. Επίπεδα θορύβου της τάξεως των 55 ντεσιμπέλ –αντίστοιχα με αυτά που επικρατούν τυπικά σε έναν δρόμο των προαστίων– φάνηκε είναι αρκετά για να προκύψει διάγνωση για υπογονιμότητα σε έναν άντρα. Να σημειωθεί ότι τα 55 ντεσιμπέλ είναι το ανώτατο ασφαλές όριο θορύβου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις νυχτερινές ώρες.

«Γνωρίζαμε ότι η έκθεση στον θόρυβο επηρεάζει την αντρική γονιμότητα στα ζώα, όμως η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος και για τον άνθρωπο» αναφέρει ο Δρ Τζιν-Γιουνγκ Μιν, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea