Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το μοντέλο με κώφωση που καίει καρδιές, μιλά ανοιχτά για τις ερωτικές προτιμήσεις του ενώ παράλληλα βοηθά γονείς με κωφά παιδιά! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το μοντέλο με κώφωση που καίει καρδιές, μιλά ανοιχτά για τις ερωτικές προτιμήσεις του ενώ παράλληλα βοηθά γονείς με κωφά παιδιά.

Ο Nyle DiMarco είναι σίγουρα πολυπράγμων: μοντέλο, ηθοποιός, χορευτής, ακτιβιστής, ασχολείται πολύ με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι μόλις 28 χρονών! Ποιος είναι όμως πραγματικά ο Nyle και ποια είναι η ζωή του πριν και μετά την διεθνή αναγνωρισιμότητα;

Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1989 και μεγάλωσε σε μια μεγάλη πολυκεντρική οικογένεια κωφών, αποφοίτησε από το Gallaudet University το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστήμιο ελευθέρων τεχνών για κωφούς και έχει Bachelor στα Μαθηματικά. Η Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα είναι η μητρική του γλώσσα και έχει έναν δίδυμο αδερφό που δεν μοιάζουν καθόλου, τον Nico και έναν μεγαλύτερο τον Neal.

Η μητέρα και ο δίδυμος αδερφός του Nyle.

Έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία In The Can και στην τηλεοπτική σειρά Switched at Birth και ενώ ασχολείται με το μόντελινγκ έρχεται η πρόταση από το America’s Next Top Model. Στην αρχή δεν ήξεραν ότι είναι κωφός καθώς τον ανακάλυψαν μέσα από το Twitter του. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κερδίσει το διαγωνισμό και να γίνει γνωστός ως το πρώτο κωφό μοντέλο που πήρε μέρος στο σόου και ο δεύτερος άντρας που κατάφερε να κερδίσει.

Και κάπως έτσι η καριέρα του απογειώνεται και ξεκίνησε να κλείνει συμβόλαια στο χώρο της μόδας (Wilhelmina Models, Giorgio Armani) και νέες τηλεοπτικές συνεργασίες όπως το Dancing with the Stars (και εκεί κατάφερε να βγει πρώτος).

Παρά την μεγάλη επιτυχία του, αποδεικνύει ότι δεν ξέχασε το ποιος είναι και πως έφτασε μέχρι εδώ, για αυτό και ιδρύει το Nyle DiMarco Foundation. Ο ίδιος δηλώνει σε ένα βίντεο καλωσορίσματος ποιος είναι ο σκοπός του ιδρύματος: “ θέλω να μοιραστώ μια προσωπική ιστορία. Πριν ένα χρόνο ζούσα μια φυσιολογική ζωή και μετά εμφανίστηκε μια ευκαιρία στο δρόμο μου και μετά ήρθαν κι άλλες. Ένα χρόνο μετά η ζωή μου άλλαξε. Οφείλω να πω πως αυτό που είμαι σήμερα δε θα είχε συμβεί ποτέ χωρίς εσάς, την κοινότητα των Κωφών. Η κοινότητα με βοήθησε να φτάσω εδώ που είμαι τώρα. Οπότε ο στόχος μου είναι να ανταποδώσω, για αυτό και δημιούργησα το Ίδρυμα ”.

“Οι στόχοι μας είναι απλοί: θέλουμε αυτός ο κόσμος να είναι ένα καλύτερο μέρος για τα κωφά παιδιά και τις οικογένειες τους, εκεί εστιάζουμε κυρίως. Θα έχουμε τους πόρους για γονείς που ψάχνουν ακριβείς πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα, στις επιλογές γλώσσας, συγκεκριμένα στην διγλωσσία ”.

Ο ίδιος έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι την κώφωση την θεωρεί προσόν του και όχι μειονέκτημα ή αναπηρία. Πιστεύει επίσης ότι οι ρόλοι των κωφών σε θεατρικά έργα και ταινίες θα έπρεπε να παίζονται από κωφούς ηθοποιούς. Στις Αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016 στήριζε την Χίλαρι Κλίντον. Κριτίκαρε μάλιστα τον Ντόναλτ Τράμπ μετά από αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας για απρεπή σχόλια, ένα από αυτά μάλιστα απευθύνονταν στην κωφή ηθοποιό Marlee Matlin. Τότε είχε πει: “ υπάρχουν 55 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία που ζουν στην Αμερική. Δεν θέλω για πρόεδρο κάποιον που περιθωριοποιεί την κοινότητα μου ”!

Καθώς μιλάμε για αριθμούς να σας αναφέρω χαρακτηριστικά μερικούς ακόμα:

  • Υπάρχουν περίπου 70 εκατομμύρια κωφοί άνθρωποι στον κόσμο και 500 εκατομμύρια είναι τα άμεσα μέλη της οικογένειας τους.
  • Μόνο το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού των κωφών έχουν πρόσβαση στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας
  • Μόνο το 25% των γονέων χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσουν με το κωφό παιδί τους.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε μια γλώσσα που αρκετοί πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία; Πως αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική αποδοχή και μείωση του στίγματος της αναπηρίας, αυτός είναι ένας βασικός τρόπος για να γίνει, ώστε όλοι στον κόσμο να μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας ελεύθερα!

Η ιστορία και η δράση του Nyle δεν σταματά όμως εδώ. Όλοι είχαν απορίες για την ερωτική του ζωή και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Η απάντηση που έδωσε δεν ήταν αναμενόμενη και άνοιξε ένα νέο παράθυρο για διάλογο στην ελευθέρια της επιλογής. Είναι sexually fluid, δηλαδή πως δεν έχει μόνο μια προτίμηση, ούτε ότι αυτή είναι σταθερή. Σε πρόσφατη συνέντευξη είπε τα εξής: “ ποτέ δεν ένιωσα την πίεση να πω προς τα έξω τις επιλογές μου μέχρι που έγινα διάσημος. Ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να φανερωθώ. Όταν η επιτυχία χτύπησε, είδα το κύμα των ερωτήσεων για τις προτιμήσεις μου. Μερικές φορές απαντούσα γιατί δεν το θεώρησα μεγάλο θέμα ”.

Συνεχίζει τονίζοντας πως καταλαβαίνει πόσο πολύ βοήθησε ανθρώπους να καταλάβουν πως η σεξουαλικότητα τους μπορεί να είναι ανοιχτή. ” Δέχομαι μηνύματα από φίλους και θαυμαστές που λένε πως επιτέλους μπορούν να συσχετιστούν και να αποδεχτούν τους εαυτούς τους ως Fluid ή με ότι άλλη σεξουαλικότητα θέλουν να ταυτοποιηθούν ”.

Όταν ρωτήθηκε για το ιδανικό ραντεβού, ήταν αφοπλιστικός: “ ξέχνα τα εντυπωσιακά δείπνα, πάμε να παίξουμε μπάσκετ. Μια βουτιά στην παραλία και να τελειώσει η μέρα με ένα απλό δείπνο ”.

Ένας νέος εκπρόσωπος των ατόμων με κώφωση, αυτός είναι ο Nyle, που δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει για όλα και να βοηθήσει όσους τον χρειάζονται. Όπως όταν τους χρειάστηκε αυτός. Κάπως έτσι θα έπρεπε και οφείλει να γίνει το αναπηρικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. Μακριά από τον οίκτο και τη μιζέρια, από την κλάψα και την απόγνωση. Ένας άνθρωπος που αποδεικνύει ότι το διαφορετικό, δεν είναι διαφορετικό, εμείς το κάνουμε να φαίνεται έτσι. Πως αν δεχτούμε τον διπλανό μας καθαρά με ότι αυτός είναι και ότι κουβαλάει ως προσωπικότητα, τότε δεν έχουμε καμία διαμάχη ή διένεξη να επιλύσουμε.

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσετε με τον Nyle, ούτε να τον αγαπήσετε. Οφείλουμε όμως όλοι να τον αποδεχτούμε για αυτό που είναι και να αναγνωρίσουμε πως είναι ένα λαμπερό παράδειγμα για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με κώφωση και για τα άτομα με αναπηρία.

Δείτε το βίντεο (1) όπου παρουσιάζει το ίδρυμα που δημιούργησε και το βίντεο (2) που στέλνει το μήνυμα του σε γονείς με κωφά παιδιά.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.nyledimarcofoundation.com , www.nyledimarco.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika