Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Νυχτερινή εφίδρωση: 5 αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι αδύνατο να αποφύγετε την εφίδρωση την ώρα του ύπνου αν προσπαθήσετε να κάνετε οικονομία και αποφασίσετε να κοιμηθείτε χωρίς ανεμιστήρα ή κλιματιστικό τώρα το καλοκαίρι. Αν πάλι στην κρεβατοκάμαρά σας επικρατεί… πολικό ψύχος και παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να ξυπνάτε μούσκεμα, τότε μάλλον είναι ώρα να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Η νυχτερινή εφίδρωση αποτελεί μεταξύ άλλων σύμπτωμα διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως μια ορμονική διαταραχή, ή μπορεί να εκδηλωθεί ως παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

1. Υπερβολικό στρες

Αν πιέζεστε υπερβολικά στη δουλειά ή στο σπίτι, τότε η ψυχολογική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας με τη μορφή συχνών τρομακτικών ονείρων. Το σώμα αντιδρά στους εφιάλτες απελευθερώνοντας ορμόνες αλλά και με τις νευρικές κινήσεις του σώματος, εκδηλώσεις που αναπόφευκτα οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, το στρες και τα άσχημα όνειρα που αυτό προκαλεί είναι πιθανώς η πιο απλή εξήγηση για τη νυχτερινή εφίδρωση.

Νυχτερινή εφίδρωση: 5 αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

2. Ορμονικές μεταβολές

Στις γυναίκες, η νυχτερινή εφίδρωση προκαλείται συχνά από διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και τις ώρες του ύπνου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τις γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη ή έμμηνο ρύση.

3. Αντικαταθλιπτικά

Ορισμένες κλάσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (π.χ. βενλαφαξίνη, βουπροπιόνη) επηρεάζουν την παραγωγή αδρεναλίνης κατά τρόπο που οδηγούν σε εντονότερη εφίδρωση. Συμπληρωματικές θεραπείες που θα συστήσει ο γιατρός είναι δυνατό να ελέγξουν αυτή την παρενέργεια χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της αντικαταθλιπτικής αγωγής.

4. Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις συνδέονται γενικώς με αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος (βλέπε πυρετός), επομένως η εφίδρωση αποτελεί σύνηθες και φυσιολογικό επακόλουθο. Η εφίδρωση αρχίζει να υποχωρεί μαζί με τον πυρετό και τα λοιπά συμπτώματα της εκάστοτε λοίμωξης.

5. Λέμφωμα

Τελευταίο και… τρομακτικότερο αλλά και σπανιότερο. Το λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου των κυττάρων του λεμφικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στην όρεξη, πυρετό αλλά και εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η εφίδρωση είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στη θερμοκρασία του σώματος, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται αν η νυχτερινή εφίδρωση επιμένει για περισσότερο από δύο με τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , womenshealthmag.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea