Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε πολύ συχνά; Να τι πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε πολύ συχνά; Να τι πρέπει να γνωρίζετε

Κάποιος που έχει υπερενεργή κύστη γνωρίζει το αίσθημα πανικού που σε πιάνει όταν θέλεις ξαφνικά να ουρήσεις. Κάποιες φορές, η ανάγκη αυτή είναι τόσο μεγάλη που κάποιος μπορεί να αφήσει τα ούρα του χωρίς να το θέλει. Άλλες φορές, η υπερενεργή κύστη δυσκολεύει τον ύπνο και την καθημερινή ζωή του ατόμου. Σχεδόν 33 εκατ. Αμερικανοί έχουν υπερενεργή κύστη.

Όσοι έχουν υπερενεργή κύστη συχνά βιώνουν ψυχολογικό στρες. Ίσως αισθανθούν ντροπή και να επιλέξουν να απομονωθούν. Όμως, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε. Απλώς ρίξτε μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία. Το 30% των αντρών και το 40% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν υπερενεργή κύστη. Και, εκτός από αυτό, υπάρχουν ένα σωρό χειροποίητες θεραπείες που μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τις ενοχλήσεις που προκαλεί η υπερενεργή σας κύστη.

  1. Προϊόντα ολικής αλέσεως. Όταν το έντερο λειτουργεί σωστά επωφελείται και η κύστη σας. Βελτιώστε τη λειτουργία του εντέρου καταναλώνοντας, σε συχνή βάση, τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα, δημητριακά και φασόλια που είναι πλούσια σε ίνες.
  1. Σπόροι κολοκύθας. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν συχνά τους σπόρους κολοκύθας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ούρησης όπως, για παράδειγμα, την υπερενεργή κύστη. Η τακτική αυτή είναι αποτελεσματική καθώς οι σπόροι κολοκύθας αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης και, συνεπώς, ενδυναμώνουν τους μύες της πυελικής χώρας.
  1. Μπανάνες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως οι μπανάνες, το καλαμπόκι και οι πατάτες, μπορούν να συντελέσουν στη μείωση των μυϊκών σπασμών. Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό καθώς βοηθάει την κύστη να αδειάσει εντελώς και έτσι παρεμποδίζεται η συχνή ούρηση.
  1. Γάλα. Η βιταμίνη D, που περιέχεται στο γάλα, το ψάρι και τα αυγά, μειώνει τον κίνδυνο ακράτειας. Αυτό ισχύει ειδικότερα για τις γυναίκες.
  1. Καρύδια. Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που δημιουργεί το νιτρικό οξύ και είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος. Εκτός από τα καρύδια, η L-αργινίνη περιέχεται στην ινδική καρύδα, τη σόγια και τα ρεβίθια.
  1. Καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η γνωστική αυτή θεραπεία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε. Η επινόηση ορισμένων εικόνων και η δημιουργία σκέψεων μπορεί να σας χαλαρώσει και να μειώσει ακόμη και την αίσθηση που έχετε ότι πρέπει επειγόντως να πάτε τουαλέτα.
  1. Πιεσοθεραπεία. Υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σώμα σας, που όταν πιέζονται, διεγείρουν ή καταστέλλουν διάφορα συστήματα του οργανισμού. Το σημείο πίεσης πίσω από το εσωτερικό οστό του αστραγάλου, όταν πιέζεται, μπορεί να μειώσει την επείγουσα αίσθηση ούρησης. Επίσης, το σημείο αυτό βοηθά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μην αφήσετε την υπερενεργή σας κύστη να σας καταστρέψει τη ζωή! Δοκιμάστε αυτές τις χειροποίητες θεραπείες άμεσα!

***Τι προκαλεί το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Ο μηχανισμός δημιουργίας του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ο μυς της ουροδόχου κύστης φαίνεται να γίνεται υπερευαίσθητος στην παρουσία ούρων και συσπάται έντονα, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι καλά γεμάτη με ούρα. Κανονικά, ο μυς της ουροδόχου κύστης (εξωστήρας) είναι χαλαρός, σε όλη τη χρονική διάρκεια όπου η κύστη γεμίζει με ούρα. Δεδομένου ότι η κύστη διατείνεται σταδιακά, μας δίνει μία πρώτη αίσθηση επιθυμίας για ούρηση, όταν είναι μισογεμάτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν αρκετά εύκολα αυτό το αίσθημα για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να πάνε να ουρήσουν. Ωστόσο, σε άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, ο μυς της ουροδόχου κύστης φαίνεται να δίνει λάθος μηνύματα στον εγκέφαλο. Η κύστη συσπάται πολύ νωρίς, χωρίς να είναι γεμάτη και παρά τη θέληση του ασθενή. Αυτό η/ο ασθενής το αισθάνεται ως μία επείγουσα ανάγκη για ούρηση, που είναι χαρακτηριστική του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη ή στο φιλτράρισμα και στην αναχαίτιση του αισθήματος πληρότητας της κύστης από τον εγκέφαλο, που οδηγεί στην αδυναμία ελέγχου της ούρησης. Αυτό συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου με την πρόοδο της ηλικίας. Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σε περιόδους στρες και από τη διατροφή (τσάι, καφές, αναψυκτικά τύπου κόλα, οινόπνευμα).

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης παρουσιάζονται ως επιπλοκή κάποιων ασθενειών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον ή ύστερα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, όπως σε βλάβη της σπονδυλικής στήλης. Στις περιπτώσεις αυτές, διακόπτεται η φυσιολογική επικοινωνία των νεύρων της κύστης με τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που ελέγχουν την ούρηση, με αποτέλεσμα να προκύπτει υπερδραστηριότητα της κύστης νευρογενούς αιτιολογίας. Επίσης, παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκύψουν σε ουρολοίμωξη, σε λιθίαση ή στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, καθώς η αιτία είναι γνωστή.

Γενικά μέτρα τρόπου ζωής, που μπορεί να βοηθήσουν

Αν υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης στην τουαλέτα, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να επιλύσετε το πρόβλημα. Ειδικά τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα πρέπει να διαμορφώσουν κατάλληλα τον χώρο.
Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Δοκιμάστε να διακόψετε ή έστω να περιορίσετε την κατανάλωσή τους. Αν διαπιστώσετε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, είναι δικιά σας επιλογή να υιοθετήσετε την αποφυγή τους ως τρόπο ζωής. Ειδικά για την καφεΐνη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει και διουρητική δράση, δηλαδή αυξάνει την παραγωγή ούρων.
Το αλκοόλ σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Εφαρμόστε τις ίδιες συμβουλές, όπως και με τη λήψη καφέ.
Πίνετε κανονικές ποσότητες υγρών. Μπορεί να φαίνεται λογικό ότι, αν περιορίσετε το ποσό των υγρών που πίνετε, η ουροδόχος κύστη δεν θα γεμίζει τόσο γρήγορα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, γιατί τα ούρα είναι πιο πυκνά και δρουν πιο ερεθιστικά στην ουροδόχο κύστη. Η κανονική ποσότητα υγρών είναι περίπου 6 με 8 ποτήρια την ημέρα, τα οποία πρέπει να αυξάνονται, όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Πηγαίνετε στην τουαλέτα, μόνο όταν το χρειάζεστε. Μερικοί άνθρωποι αποκτούν τη συνήθεια να πηγαίνουν στην τουαλέτα πιο συχνά από ό,τι το χρειάζονται. Αν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά, η κύστη μαθαίνει να συγκρατεί λίγα ούρα.

Επιμέλεια κειμένου – Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika