Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Νέοι δρόμοι στη θεραπευτική των καρδιοπαθών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παλιότερα, οι γιατροί πήγαιναν στα επιστημονικά συνέδρια για να αποκτήσουν τις νέες γνώσεις. Σήμερα, με το Internet και γενικότερα την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών ο χαρακτήρας των συνεδρίων έχει αλλάξει ριζικά και κυριαρχούν οι συζητήσεις, οι επιστημονικές επαφές και οι συνεργασίες για τον σχεδιασμό πολυκεντρικών μελετών.

Από τις συζητήσεις σε στρογγυλές τράπεζες στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο ξεχώρισαν ιδιαιτέρως μερικές. Ο ρόλος των μικρο-RNAs και η ιδιαίτερη σημασία τους για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και ο ρόλος της HDL, δηλαδή της καλής χοληστερίνης που μέχρι σήμερα εθεωρείτο προστατευτική για τις αρτηρίες της καρδιάς και γενικότερα του οργανισμού.

Υπάρχουν πάνω από 2.000 μικρο-RNAs στο ανθρώπινο γονιδίωμα που καθορίζουν τον θάνατο των κυττάρων, την ίνωση και την αγγειογένεση. Εννοιες που είναι δύσκολο να τις καταλάβει ο μη ειδικός. Εκείνο όμως που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί είναι ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος όχι μόνο στις γνώσεις μας για τον ρόλο των γονιδίων, αλλά και στο κεφάλαιο νέων θεραπειών με στόχο την προστασία των κυττάρων και ιδιαιτέρως των καρδιακών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσδιορίσθηκαν διαφορετικά μικρο-RNAs όχι μόνο για μια αρτηρία αλλά και για κάθε τμήμα της αρτηρίας.

Ετσι εξηγείται π.χ. γιατί προσβάλλεται περισσότερο ένα τμήμα μιας αρτηρίας από αθηροσκλήρωση συγκριτικά με το διπλανό του στην ίδια αρτηρία. Με την ίδια λογική αναμένεται ότι θα εξειδικευθούν και τα «γονιδιακά» φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα στη φαρέτρα του αυριανού γιατρού.

Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση ήταν η σχετική με το ότι αποδείχθηκε πως η καλή χοληστερίνη (HDL) δεν είναι πάντα τόσο καλή. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται τόσο στην ποσότητά της όσο και στην ποιότητά της. Ειδικότερα, ορισμένα τμήματα της HDL χοληστερίνης όχι μόνο δεν είναι προστατευτικά αλλά είναι και αθηρογόνα, δηλαδή προκαλούν αθηροσκλήρωση των αρτηριών. Ετσι εξηγείται γιατί προ ετών μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία παρασκεύασε ένα νέο φάρμακο που αύξανε την HDL χοληστερίνη, αλλά στις πολυκεντρικές μελέτες που ακολούθησαν αντί να διαπιστώνεται η θεραπευτική ωφελιμότητα του φαρμάκου, παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιακών επεισοδίων και των θανάτων. Ετσι, ουδέποτε κυκλοφόρησε αυτό το φάρμακο.

Συμπερασματικά, αυτές οι εξελίξεις που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπευτική των καρδιοπαθειών.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika