Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν «σωστούς» φίλους;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν «σωστούς» φίλους.

Το παιδί από την ηλικία των 4 ετών περίπου έχει την ανάγκη της  φιλίας.

Μέσα από το παιχνίδι στην παιδική χαρά, από τον παιδικό σταθμό ή το νήπιο, από τις παρέες των γονιών του με φιλικά ζευγάρια το παιδί θα μάθει γρήγορα πως πέρα από την οικογένεια υπάρχουν και άλλα αγαπητά και οικεία πρόσωπα και θα μάθει να μοιράζεται να περιμένει να βοηθάει και να βοηθιέται.

Πολλοί γονείς ρωτούν εάν μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή σωστών φίλων για το παιδί τους…Φυσικά και ο γονέας παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή φίλων ή για να είμαστε ακριβείς τα κριτήρια που θα αποκτήσει το παιδί μεγαλώνοντας στην επιλογή φίλων και τα όρια που θα θέσει στους άλλους και στον εαυτό του πηγάζουν από την μίμηση και παρατήρηση των γονιών του.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν «σωστούς» φίλους;

Τα παιδιά παρατηρούν πώς επικοινωνούμε, πώς μοιραζόμαστε, πώς ενθαρρύνουμε τους άλλους αλλά και τι χαρακτηριστικά προτιμάμε να έχουν οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε παρέα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κάνετε κι εσείς την αυτοκριτική σας και να περιορίσετε ίσως κάποιες λυκοφιλίες που σας φθείρουν, δείχνοντας έτσι στο παιδί σας ότι η πραγματική φιλία είναι κάτι μοναδικό και δεν εμπεριέχει αρνητικά συναισθήματα.

Πέραν των παραπάνω, είναι σημαντικό να μαθαίνετε στο παιδί σας στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να έχει μια καλή σχέση με φίλους και συμμαθητές στο μέλλον. Το να μάθει να μοιράζεται, να δίνει, να φροντίζει, να νιώθει εν-συναίσθηση, να διεκδικεί και να εκφράζει αυτό που λέει είναι όλα εξίσου σημαντικά εφόδια. Πολλοί γονείς προκειμένου να κάνουν το παιδί τους να φάει θα πουν «Έλα γάτα να φας το φαγητό του παιδιού» ή «Θα το δώσω στη μπέμπα του γείτονα αν δεν το φας…»: οι παραπάνω εκφράσεις όχι μόνο δεν είναι σωστές παιδαγωγικά καθώς εκβιάζουμε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει, αλλά ταυτοχρόνως του μαθαίνουμε να μην μοιράζεται με τους γύρω του.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν «σωστούς» φίλους;

Επίσης, προσέξτε να μην περάσετε στα παιδιά σας το μήνυμα «Εάν ευχαριστούμε τους γύρω μας μας αγαπούν»!! Είναι πολύ σύνηθες και πολύ δυσλειτουργικό όπως μπορείτε να φανταστείτε και οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το παιδί μας “People-pleaser” όπως λέγεται, για να έχει φίλους και παρέες. Εάν δεν θέλει κάτι, διδάξτε το να ΜΗΝ το κάνει και να σέβεται πάντα τον εαυτό του.

Είναι σημαντικό να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους και οι ίδιοι. Εάν είστε απομονωμένοι και εσωστρεφείς, λογικό είναι το παιδί σας να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο, έτσι δεν είναι; Περάστε λοιπόν τα σωστά μηνύματα, δώστε ευκαιρίες για φιλίες στα παιδιά σας με το να τα πηγαίνετε σε δραστηριότητες και μέρη όπου μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και διαβάστε μαζί όμορφα παιδικά βιβλία γύρω από την αξία της φιλίας.

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε μην ξεχνάτε!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika