Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μην αμελείτε την ήπια κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κατάθλιψη είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινότητά μας. Στην καλύτερη περίπτωση περιγράφει ένα παροδικό συναίσθημα λύπης, στενοχώριας ή απογοήτευσης και στη χειρότερη μία σοβαρή ψυχική νόσο (μείζονα κατάθλιψη) η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα παρατεταμένης χαμηλής διάθεσης, απόγνωσης, απελπισίας, απουσίας ελπίδας για το μέλλον, αδυναμία άντλησης ικανοποίησης από τη ζωή, διαταραχές στον ύπνο, την όρεξη κ.λπ.

Ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους κατατάσσεται η ήπια μορφή της με συμπτώματα μικρότερης έντασης και διάρκειας. Καταθλιπτική διάθεση αλλά όχι συνεχόμενη, σχετική απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, παροδικά αισθήματα ενοχής, πληγωμένη αυτοεκτίμηση, αναποφασιστικότητα, αίσθημα κόπωσης κ.λπ.

Η ήπια κατάθλιψη πλήττει πολλά άτομα του γενικού πληθυσμού και συνήθως υποδιαγιγνώσκεται λόγω της ηπιότητάς της. Η εγγενής δυσκολία της ήπιας κατάθλιψης έγκειται στο να αναγνωριστεί από το πάσχον άτομο ως σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα και όχι λανθασμένα να ερμηνευθεί ως μέρος της προσωπικότητάς του, «τεμπελιά» ή απλά μια κακή διάθεση.

Η σωστή ενημέρωση για τα ζητήματα ψυχικής υγείας από τα άτομα που πάσχουν ή «σχεδόν» πάσχουν, είναι καίριας σημασίας. Τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης μπορεί να χειροτερέψουν αν οι συνθήκες ζωής είναι στρεσογόνες και αν απουσιάζει ένα επαρκές υποστηρικτικό πλαίσιο.

Ενα στα τρία άτομα με συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης θα καταλήξει να πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου έπειτα από έναν χρόνο. Η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος στόχος. Οταν «κάτι δεν πάει καλά» μέσα μας, μπορεί (μπορεί και όχι) να είναι ο προθάλαμος για μια επιδείνωση του προβλήματος.

Η αναζήτηση βοήθειας προτού φτάσουμε σε μια κατάσταση ψυχικού τέλματος μπορεί να είναι λυτρωτική και να μας προστατεύσει από τη φθορά του πιο πολύτιμου ανθρώπινου αγαθού, αυτού της ψυχικής μας υγείας. Η επίσκεψη λοιπόν σε έναν ψυχολόγο θα πρέπει να είναι ένα βήμα που καλούμαστε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea