Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μετάγγιση αίματος: Πιθανές οι επιπλοκές από γυναίκα δότη και άντρα λήπτη!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν απαιτείται μετάγγιση αίματος λόγω σοβαρού ατυχήματος ή χειρουργικής επέμβασης, οι επαγγελματίες υγείας φροντίζουν ώστε το αίμα του δότη να είναι συμβατό με το αίμα του λήπτη.

Μήπως όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το φύλο των δύο για να αποκλειστούν σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή;

Το καίριο αυτό ερώτημα εγείρει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άρρωστοι ή τραυματισμένοι άντρες που λαμβάνουν αίμα από γυναίκα που έχει κυοφορήσει στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους.

Η μελέτη δεν αναζήτησε τις αιτίες πίσω από αυτή την ανησυχητική συσχέτιση, ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι πιθανό τα αντισώματα που αναπτύσσουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη ώστε να προστατεύσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο να πυροδοτήσουν αργότερα επικίνδυνες αντιδράσεις σε ορισμένους άντρες-λήπτες του αίματος των γυναικών αυτών.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα εκτίθεται στο αίμα του παιδιού της και επομένως μπορεί να αναπτύξει αντισώματα, τα οποία κουβαλά για την υπόλοιπη ζωή της και μεταφέρονται στο αίμα όταν αιμοδοτεί» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Δρ Χένρικ Μπγιούρστεν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Τα αντισώματα αυτά είναι μια πιθανή εξήγηση, όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο ακριβής μηχανισμός που να εξηγεί τη σύνδεση».

Μετάγγιση αίματος: Πιθανές οι επιπλοκές από γυναίκα δότη και άντρα λήπτη

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, με τον καθηγητή Ρούτγκερ Μίντελμπουρχ επικεφαλής, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 31.118 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μετάγγιση σε έξι νοσοκομεία της Ολλανδίας μεταξύ 2005 και 2015. Η πλειοψηφία των αιμοδοτών ήταν άντρες, ενώ μόλις 12% ήταν γυναίκες, από τις οποίες ποσοστό 6% είχε κυοφορήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν. Από το σύνολο των αιμοληπτών έχασαν τη ζωή τους 3.969, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% του συνολικού δείγματος.

Μεταξύ των αντρών που έλαβαν αίμα από γυναίκες που είχαν κυοφορήσει ο δείκτης θνησιμότητας ήταν 101 θάνατοι ανά 1.000 αιμολήπτες ετησίως, ενώ μεταξύ αντρών που έλαβαν αίμα από άντρες ήταν 80/1.000 και μεταξύ αντρών που έλαβαν αίμα από γυναίκες που δεν είχαν κυοφορήσει 78/1.000. Από την άλλη, ο κίνδυνος θανάτου δεν ήταν αυξημένος για τις γυναίκες που έλαβαν αίμα από άλλες γυναίκες που είχαν κυοφορήσει στο παρελθόν.

Θα χρειαστούν αρκετές ακόμη αντίστοιχες μελέτες πριν να αλλάξουν διεθνώς οι πρακτικές μετάγγισης αίματος, ωστόσο τα ευρήματα αυτά ίσως αποτελούν το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea