Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μεσογειακή διατροφή & δίαιτα MIND: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στα αμέτρητα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και φτωχής σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη.

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 6.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 68 ετών.

Μεσογειακή διατροφή & δίαιτα MIND: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας των εθελοντών (π.χ. αν έπασχαν από παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη κ.λπ.) και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν νοητική διαταραχή.

Όσοι την τηρούσαν οριακά είχαν μείωση του κινδύνου κατά μόλις 18%.

Ανάλογο όφελος, αν και μικρότερο (30%) είχαν και οι εθελοντές που ακολουθούσαν τη δίαιτα MIND, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ ΜακΈβοϊ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:

– Πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, βότανα και μυρωδικά σε καθημερινή βάση

– Λίγοι ξηροί καρποί και ελαιόλαδο ως κύριο λίπος της διατροφής σε καθημερινή βάση

– Ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

– Πουλερικά, αυγά, τυρί και γιαούρτι με μέτρο

– Γλυκά και κόκκινο κρέας σε ειδικές περιστάσεις

– Λίγο κρασί

Αντίστοιχα, η δίαιτα MIND συνιστά να δίνει κανείς έμφαση σε 10 ομάδες τροφίμων που πιστεύεται ότι ωφελούν το μυαλό (σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα υπόλοιπα είδη λαχανικών, καρύδια, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί) και να αποφεύγει τα τρόφιμα πέντε άλλων ομάδων (κόκκινα κρέατα, βούτυρο/σκληρές μαργαρίνες, τυριά, γλυκά και τηγανητά φαγητά/φαστ φουντ).

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ που διεξάγεται στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea