Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέλι: Τα οφέλη του για την υγεία της καρδιάς!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Μέλι: Τα οφέλη του για την υγεία της καρδιάς.

Είναι γνωστό ότι η LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, προκαλεί στένωση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα έντερα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες επιμένουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και διατροφή απαλλαγμένη από τρόφιμα με πολλά κορεσμένα και trans λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια.

Μία τροφή που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά, είναι το μέλι.

Στοιχεία όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το νάτριο, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που υπάρχουν σε αφθονία στο μέλι, εμποδίζουν τη μεταφορά της χοληστερόλης στο αίμα και την απόθεσή της στα αιμοφόρα αγγεία.

Μέλι: Τα οφέλη του για την υγεία της καρδιάς

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδωσαν σε εθελοντές διάφορα τρόφιμα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, εκτός της ευεργετικής τους δράσης για την καρδιά και τα αγγεία, δρουν και εναντίον του καρκίνου αλλά και των μηχανισμών γήρανσης και φθοράς του οργανισμού.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών για το το μέλι είναι ότι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά της κατηγορίας των φαινολών.

Μάλιστα βρήκαν ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά.

Το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτάται από τα άνθη από τα οποία προέρχεται. Το μέλι που προέρχεται από άνθη σίκαλης, είναι το πιο σκούρο σε χρώμα και το πλουσιότερο σε θρεπτικά και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά (φαινόλες).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μέλι περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά με αυτά που έχουν τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, αλλά και τα φρούτα όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.

Έχει βρεθεί επίσης ότι ο συνδυασμός μελιού και κανέλας βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το μέλι και τα 8 πιο σημαντικά οφέλη του

Μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Το μέλι είναι 125,9 φορές πιο κολλώδες από το νερό και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μπορεί να σας προστατέψει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δημιουργώντας ένα στρώμα πάνω στο βλενογόννο του οισοφάγου. Φαίνεται πως 5ml μελιού την ημέρα αρκούν για να κάνουν τη… δουλειά, αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά σας.

Σας χαρίζει ενέργεια με φυσικό τρόπο
Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας φυσικά, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μέλι στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι αυτή που του δίνει αυτή την ιδιότητα και είναι ό,τι πρέπει για να το προσθέσετε στο πρωινό σας, στα δημητριακά, το γάλα, το τσάι ή το γιαούρτι. Μια καλή ιδέα είναι επίσης η προσθήκη μελιού σε λίγο ζεστό νερό.

Σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου τελευταία, εκτός από το να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις και τα άγχη, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα με λίγο μέλι. Το μέλι σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πως δρα καταπραϋντικά στον εγκέφαλο και σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα απ’ ό,τι συνήθως.

Κάνει καλό στην καρδιά
Η συχνή κατανάλωση μελιού ενδέχεται να έχει θετική επίδραση και σε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και έχει μια σχετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος, την ινσουλίνη και τα επίπεδα λιπιδίων σε σχέση με τη γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία.

Μαλακώνει το λαιμό
Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ανυπόφορος ώρες-ώρες. Το μέλι, όμως, αποτελεί το απόλυτο φυσικό γιατρικό είτε σκέτο, είτε μέσα σε ένα ζεστό ρόφημα ή με λίγο αλάτι και μια κουταλιά χυμό λεμονιού, για μεγαλύτερη δράση και ανακούφιση.

Καταπολεμά το… hangover
Κι όμως! Το μέλι περιέχει τα φυσικά σάκχαρα που είναι απαραίτητα για να επιταχύνουν την οξείδωση του αλκοόλ από το συκώτι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιείτε λίγο παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μπόλικο μέλι στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Μια καλή ιδέα είναι να το καταναλώσετε μέσα σε smoothie, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε με μέλι, γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού.

Καταπολεμά την κακή αναπνοή
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να σταματήσετε να πλένετε τα δόντια σας, ούτε ότι μπορείτε να φάτε σκορδαλιά και να τη… βγάλετε καθαρή με μια κουταλιά μέλι. Σε περίπτωση, όμως, που αντιμετωπίζετε χρόνιο πρόβλημα κακής αναπνοής -το οποίο θα πρέπει να ερευνήσει ο γιατρός σας για να βρει την αιτία- μπορείτε να συνδυάσετε μέλι με λίγη κανέλα και να… φρεσκάρετε την αναπνοή σας στο λεπτό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, αρκετές βιταμίνες όπως C, A, B1 που αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, παίζουν ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών.

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης