Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Μελέτη: πόσα λεπτά γυμναστικής τρέφουν το σώμα με υγεία;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σύμφωνα με έρευνα, 20 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της φλεγμονής στο σώμα.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 20 λεπτά γυμναστικής μπορούν να λειτουργήσουν ως ευεργετικό αντιφλεγμονώδες για το σώμα.

Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου του ιδρύματος, τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας έδειξαν πως η τακτική σωματική άσκηση δεν βοηθά απλά στον έλεγχο του βάρους, στην ενδυνάμωση της καρδιάς, των οστών και των μυών και στη μείωση του κινδύνου για διάφορες νόσους.

Πέραν των παραπάνω γνωστών οφελών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου διαπίστωσαν πώς η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί επίσης να δράσει ως αντιφλεγμονώδες, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να δράσει ευεργετικά για χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία, αλλά και για πιο διαβρωτικές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία.

Μελέτη: πόσα λεπτά γυμναστικής τρέφουν το σώμα με υγεία;
Ένα εικοσάλεπτο μέτριας έντασης άσκησης, όπως το ελαφρύ τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Η μελέτη, στα πλαίσια της οποίας διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι ένα εικοσάλεπτο μέτριας άσκησης μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε μία αντιφλεγμονώδη κυτταρική αντίδραση, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

“Κάθε φορά που ασκούμαστε κάνουμε πραγματικά κάτι καλό για το σώμα μας σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των ανοσοκυττάρων”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Suzi Hong, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου.

“Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της άσκησης ήταν γνωστά, αλλά η ανακάλυψη της διαδικασίας πίσω από αυτά είναι το κλειδί για την ασφαλή μεγιστοποίησή τους”, πρόσθεσε η ειδικός, εξηγώντας ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η μέτρια άσκηση αρκεί, για να περιοριστεί η απελευθέρωση στον οργανισμό των πρωτεϊνών γνωστών ως TNF, οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία φλεγμονής.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 47 άνθρωποι οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν διάδρομο για 20 λεπτά, σε ένα επίπεδο μέτριας έντασης που συμφωνούσε με τη φυσική κατάσταση του καθενός. Αμέσως πριν και αμέσως μετά από τη γυμναστική, συλλέχθηκε αίμα από τους συμμετέχοντες.

Οι εξετάσεις των δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων έδειξαν ότι 20 λεπτά μέτριας άσκησης σε διάδρομο είχαν ως αποτέλεσμα μείωση κατά 5% του αριθμού των διεγερμένων ανοσοκυττάρων που παρήγαγαν TNF.

Μελέτη: πόσα λεπτά γυμναστικής τρέφουν το σώμα με υγεία;
Η άσκηση δεν χρειάζεται να εξουθενώνει για να είναι ωφέλιμη.

“Η γνώση των τρόπων που οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί των φλεγμονωδών πρωτεϊνών τίθενται σε κίνηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα εκατομμύρια των ατόμων με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα”, είπε η Δρ Hong.

“Η ιδέα ότι η άσκηση πρέπει να είναι υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας για να είναι ωφέλιμη, μπορεί να φοβίσει. Η μελέτη μας δείχνει πως μία προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είκοσι με τριάντα λεπτά γυμναστικής μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, φαίνεται να είναι αρκετά”, πρόσθεσε η καθηγήτρια, καταλήγοντας:

“Οι ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με τον κατάλληλο σχεδιασμό θεραπείας, αλλά η γνώση ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδες είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός όσο αφορά τις δυνατότητες [στη διάθεσή τους]”.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika