Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μελέτη: είσαι ό,τι τρώνε οι… φίλοι σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634869524889450800

Αν ο κοινωνικός μας κύκλος τρέφεται υγιεινά, θα στραφούμε κι εμείς προς αυτές τις επιλογές. Αν οι φίλοι μας γουστάρουν “αταξίες”, είναι πιθανό να ακουλουθήσουμε το παράδειγμά τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Birmingham προχώρησε σε σχετική έρευνα, τα ευρήματα της οποίας λένε ότι οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σε ό,τι νομίζουν ότι αποτελεί κοινωνική νόρμα. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις διατροφικές μας συνήθειες.

Τα τρόφιμα, λένε ειδικότερα οι ερευνητές όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, δεν αποτελούν εξαίρεση, με αποτέλεσμα ο τρόπος που τρέφονται οι φίλοι μας, αλλά και το περιβάλλον μας, να έχει αντίκτυπο στη δική μας διατροφή. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές προέβησαν σε ένα πείραμα:

Αφού αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη συνέχεια, έδειξαν σε κάθε ομάδα μία διαφορετική αφίσα. Η πρώτη αφίσα παρουσίαζε τα αποτελέσματα μίας έρευνας η οποία υποτίθεται είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μέσος φοιτητής θέλει να τρώει υγιεινά, ενώ η δεύτερη αφίσα παρουσίαζε άσχετα με τη διατροφή στατιστικά για ένα πανεπιστήμιο.

Έπειτα, ζητήθηκε από τα μέλη και των δύο ομάδων να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα τους προσφέρθηκε μία ποικιλία από υγιεινά σνακ (όπως το αγγούρι και τα σταφύλια) και σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας (όπως τα μπισκότα και τα τσιπς). Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Μελέτη: είσαι ό,τι τρώνε οι... φίλοι σου

Γενικά, οι συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί στην αφίσα που υποστήριζε ότι οι φοιτητές επιλέγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έφαγαν πιο υγιεινά σε σχέση με εκείνους οι οποίοι είχαν εκτεθεί στην άσχετη αφίσα.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι από εκείνους οι οποίοι είδαν την “υγιεινή αφίσα”, όσοι δεν συμπεριλάμβαναν τακτικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους επέλεξαν κατά τη διάρκεια του πειράματος να φάνε περισσότερα υγιεινά σνακ, ενώ όσοι έτρωγαν ούτως ή άλλως φρούτα και λαχανικά, απλώς στο πείραμα έφαγαν λιγότερα τσιπς και μπισκότα.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, οι συμμετέχοντες δεν αντιλήφθηκαν καν ότι η συμπεριφορά τους και οι επιλογές τους είχαν επηρεαστεί από το μήνυμα στο οποίο βρέθηκαν εκτεθειμένοι. Η μελέτη, γράφουν οι συγγραφείς της, δείχνει μία νέα προσέγγιση στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο Δρ Jason Thomas, ένας εκ των ερευνητών, είπε σχετικά: “Θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την προώθηση του υγιεινού τρόπου διατροφής, να τονίζουμε το πόσο οι άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά, από το να λέμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να το κάνουν επειδή είναι καλό για αυτούς”.

Οι ερευνητές σε ένα δεύτερο στάδιο επιθυμούν να μελετήσουν περισσότερο τον τρόπο αλλά και να διερευνήσουν το γιατί οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις κοινωνικές νόρμες, σε μία προσπάθεια να αναπτυχθούν στρατηγικές ώστε να προωθείται η υγιεινή διατροφή, με τα κατάλληλα μηνύματα για παράδειγμα στο super market και στις καφετέριες.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης