Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Με πόση γυμναστική θα μειώσετε ζάχαρο, πίεση και χοληστερίνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Λίγα λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για να προστατεύσετε την υγεία σας, οπότε το πιεσμένο πρόγραμμα δεν είναι δικαιολογία για την παραμέληση της φυσικής σας κατάστασης.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ της Ολλανδίας, λιγότερο από μία ώρα άσκησης με αντιστάσεις (π.χ. βάρη) σε εβδομαδιαία βάση μειώνει τα επίπεδα σημαντικών δεικτών όπως το ζάχαρο, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη, προστατεύοντας από το μεταβολικό σύνδρομο και κατ’ επέκταση από σοβαρές συνέπειες στις οποίες αυτό οδηγεί, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.

Με πόση γυμναστική θα μειώσετε ζάχαρο, πίεση και χοληστερίνη

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν η γυμναστική με αντιστάσεις είναι ευεργετική ακόμη κι αν δεν συνδυάζεται με αεροβική άσκηση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της επιθεώρησης Mayo Clinic Proceedings, βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερα από 7.000 άτομα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η γυμναστική με αντιστάσεις μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει τη σκελετική υγεία, μέχρι τώρα όμως δεν είχε εξεταστεί η επίδρασή της στον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνόλου παθήσεων-παραγόντων που περιλαμβάνει κυρίως την αυξημένη χοληστερίνη, την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και το αυξημένο ζάχαρο.

Από τους 7.418 συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας), ποσοστό 15% εκδήλωσαν μεταβολικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια της μελέτης (1987 έως 2006). Όσοι έκαναν γυμναστική με αντιστάσεις έστω και λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα φάνηκε να έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο, ασχέτως άλλων συνηθειών τους, όπως το κάπνισμα.

Να σημειωθεί πως δεν έκανε καμία διαφορά αν οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν μόνο τα Σαββατοκύριακα ή για λίγα λεπτά κάθε μέρα της εβδομάδας, ενώ δεν διαπιστώθηκαν μεγαλύτερα οφέλη ούτε από τη μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα άσκησης με αντιστάσεις.

«Λίγες είναι οι μελέτες που παρουσιάζουν τα οφέλη της άσκησης με αντιστάσεις και αυτή είναι η πρώτη που τη συνδυάζει με το μεταβολικό σύνδρομο» αναφέρει η Esmée Bakker, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ακόμη και η ήπια άσκηση με αντιστάσεις, για παράδειγμα δύο 30λεπτες προπονήσεις την εβδομάδα, έχει την ισχυρότερη θετική επίδραση».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea