Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μάθε να ξεπερνάς τις απογοητεύσεις της ζωής!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μάθε να ξεπερνάς τις απογοητεύσεις της ζωής.

Κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι πιθανό να βιώσει αναρίθμητες απογοητεύσεις.

Άλλωστε η ίδια η ζωή είναι τόσο ποικιλόμορφη που αποκλείεται εκ των πραγμάτων να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε θετικά γεγονότα.

Φυσικά εμείς θα πρέπει ως όντα εν εξελίξει να φροντίζουμε τα βέλτιστα ως προς τη θετική έκβαση κάθε κατάστασης. Εάν ωστόσο μία δυσάρεστη συνέπεια δεν μπορεί να αποφευχθεί, αυτό που θα πρέπει κυρίως να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε να βιώσουμε κάποιο αρνητικό συναίσθημα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όσο σοβαρό και αν μοιάζει το ίδιο το γεγονός.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι τρόποι να ξεγλιστρήσουμε γρηγορότερα από τοξικά συναισθήματα όπως η θλίψη, η απογοήτευση ή ο συναισθηματικός πόνος.

1.  Δεν κουκουλώνουμε καμία κατάσταση όσο οδυνηρή και αν μοιάζει αρχικά, αλλά την αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο. Όσο πιο γρήγορα βρούμε το θάρρος να την αντιμετωπίσουμε ευθέως, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθει η ψυχοσυναισθηματική επούλωση.

  1. Προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές βλέποντας τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, χωρίς άσκοπους μελοδραματισμούςκαι συναισθηματικές ακρότητες. Ακόμα και οι πιο συναισθηματικοί εξ ημών εάν έχουν αποφασίσει ότι πραγματικά θέλουν να απαλλαγούν από το συναισθηματικό βάρος, βρίσκουν και τη δύναμη να το αντιστρέψουν πάρα πολύ γρήγορα.

  2. Εστιάζουμε την προσοχή μας στο να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο θετικό δεδομένο στη ζωή μας αποσύροντας συνειδητά όλη μας την ενέργεια έτσι, από οποιαδήποτε αρνητική ή δυσάρεστη σκέψη. Εστιάζοντας τον εαυτό μας σε νέα αισιόδοξα δεδομένα αποκόπτουμε νοητικά την είσοδο και την αναμόχλευση αρνητικών μοτίβων στο μυαλό μας και γινόμαστε αυτεξούσιοι επάνω στον ίδιο μας τον νου.

  3. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε το αντικείμενο της απογοήτευσής μας,αντιστρέφουμε άμεσα το κλίμα κάνοντας κάτι απρόσμενο. Ακόμα και αν αυτό μοιάζει παράλογο αρχικά, αν επιμείνουμε θα εξαναγκάσουμε τον εαυτό μας να αντιστρέψει το δυσάρεστο συναίσθημα σε χαρά! Για παράδειγμα, αρχίζουμε να τραγουδάμε κάποιο παιδικό τραγουδάκι που ξέρουμε, για να σπάσουμε αυτόματα το αρνητικό πλαίσιο που πάει να δημιουργηθεί.

  4. Απομακρύνουμε από το ευρύτερο πεδίο μας οτιδήποτε μπορεί να μας επαναφέρει στο νου το αντικείμενο της απογοήτευσής μας. Για παράδειγμα, εξαφανίζουμε φωτογραφίες, σβήνουμε τηλέφωνα και σχετικές πληροφορίες, οποιουδήποτε μας προκαλεί ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα. Παράλληλα εάν είναι εφικτό απομακρύνουμε άμεσα και το ίδιο το άτομο από τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

6.  Διακόπτουμε κάθε μορφής επικοινωνία με άτομα που για οποιονδήποτε λόγο μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Εάν έπρεπε να είναι στη ζωή μας θα μας έκαναν να νιώθουμε καλά με αυτό. Η αποφασιστικότητα με την οποία θα το πράξουμε αλλά και η σταθερότητα που θα επιδείξουμε στην τήρηση της απόφασής μας μετέπειτα, θα ορίσουν και τον χρόνο στον οποίο θα ξεπεράσουμε την κατάσταση αυτή.

  1. Ενισχύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τη θεμελιώδη αίσθηση της αυτοαξίας μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καταπατήσει τα όρια τα οποία έχουμε θέσει για τον εαυτό μας και στα οποία νιώθουμε καλά. Μαθαίνουμε να μας αγαπάμε επί της ουσίας και το αποδεικνύουμε έμπρακτα δείχνοντάς μας σεβασμό και αποφεύγοντας να τραυματίζουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά ή να του φερόμαστε βίαια και υπερβολικά αυστηρά. Η βιαιότητα απέναντι στον εαυτό μας έλκει βίαιες προσωπικότητες στη ζωή μας. Η έλλειψη ξεκάθαρων ορίων θα οδηγήσει και τους άλλους να μην σέβονται τις επιθυμίες μας. Η τάση να προσκολληθούμε συναισθηματικά κάπου θα γίνει αμέσως αντιληπτή, έστω και υποσυνείδητα, και θα οδηγήσει το έτερο μέλος σε απομάκρυνση. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα αποτελούν γεγονότα που αναπόφευκτα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία μεγάλη απογοήτευση… Γι’ αυτό και θα πρέπει να έχουμε εδραιώσει γερές βάσεις ως προσωπικότητες ώστε να μην αισθανθούμε την ανάγκη να πράξουμε κάποιο από τα παραπάνω ή κάτι άλλο αντίστοιχο.

  2. Δεν παίρνουμε τίποτα προσωπικά και προσπαθούμε να θυμόμαστε πάντα ότι και οι άλλοι είναι απλά άνθρωποι και ενδεχομένως να έχουν δίκιο αλλά και πολύ πιθανό να κάνουν και λάθος. Σε κάθε περίπτωση όμως οι δικές τους επιλογές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τη δική μας ισορροπία.

  3. Προσπαθούμε πάντα να μην έχουμε πολύ υψηλές ή και καθόλου προσδοκίες από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό εστιάζει στον εαυτό μας και στο πώς μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας δυνατότητες και επιλογές, ενώ παράλληλα μας γλιτώνει από δεκάδες μικρές και μεγάλες απογοητεύσεις. Έτσι, λοιπόν, όταν δεν εξαρτόμαστε κατά οποιονδήποτε τρόπο από τους άλλους, όταν δεν τους προβάλλουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας, τότε είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βιώσουμε απογοήτευση από κάποιον άνθρωπο ή κατάσταση. Η απογοήτευση δηλαδή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σχέσεις εξάρτησης που διατηρούμε με τους γύρω μας . Άρα όσο πιο αυτόνομοι είμαστε ως προσωπικότητες τόσο λιγότερες θα είναι και οι απογοητεύσεις που θα βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωή μας.

Γι’ αυτό κλείνοντας καλό θα είναι να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα μίας έντιμης και ειλικρινούς επικοινωνίας η οποία θα θέσει ξεκάθαρους στόχους κάνοντας πολύ δύσκολη την παρανόησή τους. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα επιφέρει μία πιθανή απογοήτευση. Γιατί όσο πιο ειλικρινείς είμαστε απέναντι στον εαυτό μας, τόσο πιο ειλικρινείς είναι και οι άλλοι μαζί μας και φυσικά τόσο λιγότερο επιτρέπουμε να εξελιχθούν δυσαρμονικά γεγονότα στη ζωή μας.

ΠΗΓΗ: www.flowmagazine.gr , www.anapnoes.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea