Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Λογοθεραπεία: Πότε είναι απαραίτητη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Λογοθεραπεία: Πότε είναι απαραίτητη
Ας αρχίσουμε με το τι είναι η Λογοθεραπεία. Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης.

Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι κάποια παιδιά να έχουν δυσκολία στην παραγωγή κάποιων φωνημάτων όπως για παράδειγμα το /Σ/ και το /Ρ/.

Επίσης να παρουσιάζεται αντικατάσταση κάποιων ήχων από κάποιους άλλους. Με απλά λόγια ένα παιδί να λέει /Δ/ ενώ θέλει να πει Β / ή να λέει /Θ/ ενώ θέλει να πει Φ /.

Επιπλέον μπορεί να εμφανίζονται στον λόγο του παιδιού απλοποιήσεις συμπλεγμάτων, αντικαταστάσεις συλλαβών, παραποιήσεις , αντιμεταθέσεις, ή και παραλείψεις.

Ακόμα μπορεί να υπάρχει πλήρης απουσία ομιλίας ή να είναι υπερβολικά απλοποιημένος ο λόγος του παιδιού.

Κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του πρέπει να μπορεί να κάνει προτάσεις με συγκεκριμένο αριθμό λέξεων. Αν το παιδί έχει φτάσει στην ηλικία που θα πρέπει να κάνει πρόταση τεσσάρων λέξεων και αυτό κάνει με δύο λέξεις είναι ένα ακόμα σημάδι ότι θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχο .

Ένα άλλο αρκετά συχνό φαινόμενο είναι οι διαταραχές ροής της ομιλίας. Επανάληψη συλλαβών, γρήγορη ομιλία και μπλοκαρίσματα είναι χαρακτηριστικά των διαταραχών ροής.

Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες όπως υπερωοσχιστία είναι ένα ακόμα παράδειγμα που η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη.

Ένα παιδί μπορεί να χρειάζεται λογοθεραπεία και για πολλούς άλλους λόγους όπως αν πάσχει από βαρηκοΐα- κώφωση , αν έχει σύνδρομο Down,  Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- Υπερικνητικότητα καθώς και νοητική υστέρηση.

Τέλος οι μαθησιακές δυσκολίες- Δυσλεξία είναι ένας μεγάλος τομέας στον οποίο τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια από κάποιο λογοθεραπευτή. (Για λεπτομέριες σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες αναζητήστε το άρθρο μας στο Mothersblog  .gr σχετικά με την Ταξινόμηση Μαθησιακών Δυσκολίων)

Σας παραθέσαμε μια ενδεικτική λίστα η οποία είναι χρήσιμη σε κάθε γονέα. Καλό θα είναι αν έχετε εντοπίσει κάποια σημάδια ή έχετε κάποια ανησυχία να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό για να σας λύσει όλες τις απορίες.

Λογοθεραπευτής: Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»

ΠΗΓΗ:www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika