Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Λιγότερα καρκινογόνα με e-τσιγάρα, υποκατάστατα νικοτίνης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι καπνιστές που αντικαθιστούν το κλασικό τσιγάρο με ηλεκτρονικό ή υποκατάστατα νικοτίνης μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα των καρκινογόνων στο αίμα τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο τα επίπεδα των καρκινογόνων δεν εκμηδενίζονται στον οργανισμό τους, ενώ όσοι συνδυάζουν κλασικό και ηλεκτρονικό τσιγάρα ή υποκατάστατα νικοτίνης, δεν αποκομίζουν κάποιο όφελος, διευκρινίζουν οι επιστήμονες από το UniversityCollege του Λονδίνου (UCL) που την πραγματοποίησαν.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, συμμετείχαν 181 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ σιέλου και ούρων για να μετρηθούν τα επίπεδα ορισμένων ουσιών που παράγονται στον οργανισμό όταν καπνίζουμε.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε πέντε ομάδες των 36-37 ατόμων αναλόγως με το αν συνέχιζαν το κάπνισμα ή είχαν αλλάξει τα κλασικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά (ή με υποκατάστατα νικοτίνης) για τουλάχιστον 6 μήνες ή αν συνδύαζαν κλασικά τσιγάρα με e-τσιγάρα (ή υποκατάστατα νικοτίνης).

Τα δείγματα σάλιου και ούρων που έδωσαν αναλύθηκαν για να ανιχνευθούν και να καταγραφούν τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών (νικοτίνη, οργανικές πτητικές ενώσεις, νιτροζαμίνες του καπνού).

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι είχαν διακόψει εντελώς τα κανονικά τσιγάρα και χρησιμοποιούσαν μόνο ηλεκτρονικά ή υποκατάστατα νικοτίνης είχαν «σημαντικά μειωμένα επίπεδα» καρκινογόνων ουσιών και τοξινών, σε σύγκριση με όσους εξακολουθούσαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.

Η διαφορά αυτή όμως δεν ίσχυε για όσους συνδύαζαν τα κανονικά τσιγάρα με ηλεκτρονικό τσιγάρο ή υποκατάστατα νικοτίνης.

Επιπλέον, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στα επίπεδα της νικοτίνης στον οργανισμό όσων είχαν αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τα κανονικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά ή με υποκατάστατα και όσων συνέχιζαν να καπνίζουν.

«Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης είναι πιο ασφαλείς από το κλασικό κάπνισμα και υποδηλώνει ότι ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την υγεία είναι μειωμένος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λίον Σαχάμπ, λέκτορας στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του UCL.

«Δείχνουν επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να παρέχουν εφάμιλλα επίπεδα νικοτίνης και πιθανώς γι’ αυτό μπορεί να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν να καπνίζουν, διατηρώντας υπό έλεγχο τα στερητικά συμπτώματα».

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με την άποψη των περισσότερων ειδικών ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά όταν καταφέρει κάποιος να κόψει το κλασικό κάπνισμα, πρέπει να σταματήσει και το ηλεκτρονικό» σχολίασε ο δρ Πήτερ Σιλντς, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Και συνέχισε: «Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι ασφαλέστερη για τους καπνιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής ούτε ότι πρέπει να συνεχίζεται επ’ αόριστον».

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea