Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΥΓΕΙΑ

Λίγο κρασί μέρα παρά μέρα προστατεύει απ’ τον διαβήτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Λίγο αλκοόλ τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.

Το κρασί φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο, ίσως διότι βοηθεί τον οργανισμό να ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Diabetologia, μελέτησαν 70.551 άνδρες και γυναίκες καταγράφοντας επί μία πενταετία πόσο αλκοόλ έπιναν και πόσο συχνά.

Στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 859 άνδρες και 887 γυναίκες είχαν εκδηλώσει διαβήτη, με τους περισσότερους να παρουσιάσουν την τύπου 2 μορφή της νόσου (σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής, ενώ ο τύπου 1 διαβήτης είναι αυτοάνοσο νόσημα).

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειές τους όσον αφορά το αλκοόλ και τις πιθανότητες που είχαν να εκδηλώσουν διαβήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που έπιναν έως 9 ποτά την εβδομάδα είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη απ’ ό,τι όσες δεν έπιναν καθόλου.

Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου για τους άνδρες ήταν 43% με 14 ποτά την εβδομάδα.

Ωστόσο σημασία είχε η συχνότητα της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και το είδος.

Έτσι, όσοι εθελόντριες έπιναν τα ποτά τους μοιρασμένα σε 3-4 φορές την εβδομάδα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη, ενώ οι άνδρες 27%, σε σύγκριση με όσους έπιναν «μονοκοπανιά» τα ποτά τους (π.χ. το Σαββατόβραδο).

Αντίστοιχα, όσοι έπιναν 7 ή περισσότερα ποτηράκια κρασί την εβδομάδα (και έως το όριο των 9 ποτών για τις γυναίκες και των 14 για τους άνδρες εβδομαδιαίως) είχαν 25-30% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσους έπιναν μόνο ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα.

Ειδικά οι άνδρες που έπιναν 1-6 ποτήρια μπύρα την εβδομάδα είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έπιναν καθόλου, αλλά ανάλογο όφελος δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Σε εκείνες, τα πιο «δυνατά» ποτά (ουΐσκι, τζιν, τεκίλα κ.λπ.) φάνηκε να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη – ένα εύρημα που δεν ίσχυε για τους άνδρες.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συχνότητα, η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη, με λίγο κρασί μερικές μέρες την εβδομάδα να είναι το πιο ωφέλιμο – πιθανώς εξαιτίας των πολυφαινολών που περιέχει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γιάννε Σούρμαν Τόλστρουπ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea