Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λευτεριά στα μακαρόνια: τα ζυμαρικά δεν είναι ο εχθρός

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634803094630282152

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως η δαιμονοποίηση των ζυμαρικών πρέπει να σταματήσει, καθώς στην πραγματικότητα δεν είναι ο εχθρός της δίαιτας.

Ειδικότερα, μία ομάδα ερευνητών ανέλυσε το πρόγραμμα διατροφής 23000 ανθρώπων από την Ιταλία, γνωστών “μακαρονάδων”, οι οποίοι μένουν σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν ό,τι έτρωγαν σε ένα ημερολόγιο και στη συνέχεια κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Το ποσό των ζυμαρικών που καταναλώνονταν σε καθημερινή βάση τυποποιήθηκε σε σύγκριση με τον δείκτη μάζας σώματος και έγιναν συγκεκριμένες μετρήσεις από την περιοχή της μέσης και των γοφών των συμμετεχόντων. Το συμπέρασμα; Η κατανάλωση ζυμαρικών δεν παχαίνει. Όπως για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, απλά αρκεί να έχουμε μέτρο.

“Με την ανάλυση των ανθρωπομετρικών δεδομένων των συμμετεχόντων και τις διατροφικές τους συνήθειες, είδαμε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, μάλλον το αντίθετο”, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας George Pounis, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου. “Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το να απολαμβάνετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες σας συμβάλλει σε έναν υγιές δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερη περιφέρεια μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-γοφών”.

Λευτεριά στα μακαρόνια: τα ζυμαρικά δεν είναι ο εχθρός

Η Licia Iacoviello, μία εκ των ερευνητών πρόσθεσε: “Τα δημοφιλή ζυμαρικά θεωρούνται συχνά μη ωφέλημα, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος και μερικοί άνθρωποι τα αποκλείουν εντελώς από τα γεύματά τους. Υπό το φως αυτής της έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι αυτή δεν είναι μία σωστή στάση. Μιλάμε για ένα θεμελιώδες συστατικό της μεσογειακής παράδοσης, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αποφεύγετε. Το μήνυμα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι ότι η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από κατανάλωση με μέτρο και σεβασμό στην ποικιλία όλων των στοιχείων της, είναι καλή για την υγεία σας”.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι έτρωγαν τακτικά ζυμαρικά, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, της οποίας οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες είναι καλά καταγεγραμμένες, τρώγοντας κυρίως ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο, τυρί και ρύζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε όχι μόνο με συμμετέχοντες Ιταλούς, αλλά και με ερευνητές από το ιταλικό ίδρυμα “Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο – Neuromed”. Αλλά αν και μπορεί κανείς να “κατηγορήσει” τους ερευνητές για προδιάθεση να “αθωώσουν” τις αγαπημένες μακαρονάδες των γειτόνων μας, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για τον Δρ Gunter Kuhnle του Πανεπιστημίου του Reading, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά σχολίασε σχετικά:

“Η μελέτη έδειξε ότι είναι λάθος να δαιμονοποιούμε τους υδατάνθρακες. Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, δεν έχει αρνητική επίδραση στο βάρος. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με τις σύγχρονες προτάσεις και συμβουλές των ειδικών για μία ισορροπημένη δίαιτα”.

Άλλωστε, πρόσφατα, άλλη έρευνα χρησιμοποίησε τη μεσογειακή δίαιτα για να καταρρίψει και τον “μύθο” του λίπους, πέραν εκείνου για τους υδατάνθρακες.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea