Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καλοκαιριού;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καλοκαιριού;

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα ηλιακά εγκαύματα είναι ο βασικός κίνδυνος του καλοκαιριού, οι ειδικοί λένε ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι η αφυδάτωση του οργανισμού.

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή στην εξωτερική μας εμφάνιση, ενώ τα συμπτώματα της αφυδάτωσης τα αναγνωρίζουμε, μόνο όταν είναι πολύ αργά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι που καταλήγουν στα νοσοκομεία, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πάσχουν από αφυδάτωση.

Τα βασικότερα συμπτώματα της αφυδάτωσης που πρέπει να προσέξουμε προτού δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας είναι τα εξής:

Έντονη δίψα
Είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνει ο εγκέφαλος ότι το σώμα μας χρειάζεται νερό. Καλό θα ήταν να μη φτάνουμε το σώμα μας σ΄αυτό το σημείο και να έχουμε μεριμνήσει από πριν. Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το φύλο, τον σωματότυπο, την ηλικία, τη φύση της δουλειάς και τις ώρες έκθεσης στον ήλιο έχει διαφορετικές ανάγκες πρόσληψης νερού. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες χρειάζονται γύρω στα τρία λίτρα νερό, ενώ οι άνδρες γύρω στα τέσσερα λίτρα. Βέβαια, πολλοί παραπονιούνται ότι δεν τους αρέσει να πίνουν νερό και ότι είναι άγευστο. Εναλλακτικά, μπορούμε να πίνουμε χυμούς φρούτων με παγάκια ή να τρώμε διάφορα φρούτα, όπως καρπούζι ή πεπόνι, σαλάτες με μαρούλι ή ντομάτα και αγγούρι. Ο καφές και το τσάι στα οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι είναι ήπια διουρητικά και οδηγούν σε περαιτέρω έλλειψη υγρών, γι΄ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καλοκαιριού;

Τα σκουρόχρωμα ή με οσμή ούρα
Το χρώμα και η οσμή των ούρων είναι εύκολο να παρατηρηθούν από όλους.Τα διαυγή ούρα χωρίς οσμή είναι σημάδι ενός ενυδατωμένου οργανισμού, ενώ, αντίθετα, τα σκουρόχρωμα με οσμή είναι απόδειξη αφυδάτωσης και τις περισσότερες φορές δημιουργούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σπανιότερα σοβαρά προβλήματα στα νεφρά.

Αδυναμία – Αίσθημα κόπωσης
Ακόμη και στην ήπια αφυδάτωση παρατηρείται αίσθημα κόπωσης, το οποίο πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί ως έλλειψη ύπνου. Ακόμη και η πιο εύκολη εργασία φαντάζει βουνό και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές βασικές δραστηριότητες. Το σίγουρο είναι ότι η αφυδάτωση επηρεάζει τόσο τις λειτουργίες του οργανισμού μας όσο και τη διάθεσή μας.

Ζαλάδα – Πονοκέφαλος – Ημικρανίες
Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι ορισμένοι δρομείς, συνήθως στον Μαραθώνιο, όπου στο τέλος της διαδρομής δεν μπορούν να τρέξουν σε ευθεία γραμμή, αλλά κάνουν ζιγκ-ζαγκ. Αν δεν ενυδατωθεί ο οργανισμός, το σώμα καταρρέει και επέρχεται λιποθυμία. Καλό θα ήταν, προτού καταφύγουμε σε παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, να ενυδατωθούμε σωστά, ίσως και με την χορήγηση έξτρα ηλεκτρολυτών.

Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καλοκαιριού;

Μυϊκές κράμπες
Οι κράμπες είναι μυικοί σπασμοί οι οποίοι πολλές φορές οφείλονται στην αφυδάτωση του οργανισμού και στην έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το νερό βοηθά σημαντικά στην μείωση του συμπτώματος, καθώς περιέχει τα βασικά αυτά συστατικά. Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως υποθυροειδισμό, τα οποία ταλαιπωρούνται περισσότερο, θα πρέπει με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού και μετά από αιματολογικές εξετάσεις να δουν που παρατηρείται έλλειψη και να πάρουν τα κατάλληλα συμπληρώματα.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr  , iatrikanews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@