Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κρύωσες; Πιες ένα Hot Toddy: το ποτό κατά του κρυολογήματος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Hot Toddy είναι ένα ηδύποτο με βασικά συστατικά το ουίσκι, το βραστό νερό, το μέλι και μία σειρά από μπαχαρικά της αρεσκείας μας, όπως η κανέλα. Αυτό το ευεργετικό ποτό είναι ευρέως γνωστό σε Βρετανία και Ιρλανδία και λέγεται πως μάχεται το κρυολόγημα. Περί τίνος πρόκειται;

Πρόσφατο δημοσίευμα στον Telegraph μας ενημερώνει πως το Hot Toddy δεν είναι απλώς ένα ηδύποτο, το οποίο μπορεί να μας συνοδεύσει σε μία βραδιά διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αλλά είναι εκείνο το ηδύποτο που προλαμβάνει το κρυολόγημα του χειμώνα.

Το συναντάμε τον 18ο αιώνα: οι εκτιμήσεις των ειδικών

Ειδικότερα, ο συγγραφέας Charlie MacLean, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για το ουίσκι, ενώ αρθρογραφεί στο περιοδικό Whisky, μας λέει πως το Hot Toddy είναι ένα δημιούργημα Σκωτσέζων γιατρών του 18ου αιώνα, το οποίο εφευρέθηκε για να καταπολεμά τα κρυολογήματα.

Η ανωτέρω τοποθέτηση βρίσκει σύμφωνο τον διευθυντή του Κέντρου Κρυολογημάτων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Ron Eccles, ο οποίος δηλώνει:

Ένα Hot Toddy είναι ισοδύναμο με ένα οποιοδήποτε είδος ζεστού ροφήματος, το οποίο προωθεί σιελόρροια προάγοντας την έκκριση βλέννας, και η βλέννα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα βακτηρίδια και τους ιούς. Για αυτό περιέχει μέλι και λεμόνι. Διεγείρει τόσο το γλυκό όσο και το ξινό”.

Κρύωσες; Πιες ένα Hot Toddy: το ποτό κατά του κρυολογήματος

Ενώ εξηγεί πως η κανέλα, το γαρίφαλο και το τζίντζερ προωθούν επίσης την έκκριση σάλιου και αυτές οι εκκρίσεις απαλαίνουν τον πονόλαιμο και τον ξηρό βήχα.

Ο βοτανολόγος Michael McIntyre και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Herbal Practitioners Association σημειώνει σχετικά με τα μπαχαρικά που μπορούν να προστεθούν στο Hot Toddy:

Το τζίντζερ βοηθάει στην πέψη και διεγείρει την κυκλοφορία, η κανέλα χρησιμοποιείται στην κινέζικη βοτανοθεραπεία και κάνει καλό στη ροή του αίματος, και το γαρύφαλο ζεσταίνει. Όλα είναι καλά για την προστασία από το κρυολόγημα, τον βήχα και μπορούμε να απαλλαγούμε από την καταρροή”.

Και τώρα στο ψητό: ποια είναι η συνταγή;

Κλασσικό Hot Toddy (συνταγή Charlie MacLean)

  • Ουίσκι
  • Ζεστό νερό, το οποίο το χύνουμε πάνω από ένα ασημένιο κουτάλι
  • 1 γενναιόδωρη κουταλιά μέλι
  • 1 φέτα λεμόνι

Φυτικό Hot Toddy (συνταγή Charlie MacLean)

  • 2 σκελίδες κανέλα
  • 4 σκελίδες γαρίφαλο
  • Λίγο λεμόνι ή λάιμ
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • Τριμμένο ή σε φέτες τζίντζερ
  • Ουίσκι ή κονιάκ

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγά, πατάτες, καφές, ποπ κορν: Τα τρόφιμα που δεν κατηγορούμε αδίκως

Efi Nika

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Γιώργος Newsitamea