Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κολύμπι και φαγητό: πότε και τι πρέπει να τρώμε όταν πηγαίνουμε για μπάνιο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κολύμπι και φαγητό: πότε και τι πρέπει να τρώμε όταν πηγαίνουμε για μπάνιο;
Είτε κολυμπάτε γενικότερα για άσκηση, είτε για διασκέδαση τώρα που το καλοκαίρι βρίσκεται στο μέσον του και οι διακοπές πλησιάζουν, χρειάζεστε το κατάλληλο «καύσιμο» την κατάλληλη ώρα.

Το κολύμπι κάνει καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα και τους μυς, χωρίς να ζορίζει πολύ τις αρθρώσεις –

γι’ αυτό, άλλωστε αποτελεί εξαιρετικό είδος άσκησης. Για να λάβετε τα μέγιστα από αυτήν, όμως, ίσως έχετε παρατηρήσει και μόνοι σας πως όταν κάνετε μπάνιο στη θάλασσα και έχετε φροντίσει να μην είστε νηστικοί, οι αντοχές σας, αλλά και η ικανότητα αποκατάστασης του σώματός σας στη συνέχεια είναι πολύ καλύτερη. Τι, όμως, είναι καλό να επιλέξουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς και πόση ώρα πριν το μπάνιο πρέπει να φάμε;

Πότε πρέπει να φάμε
Πρέπει να καταναλώσετε τις κατάλληλες τροφές τουλάχιστον 1 ώρα πριν κολυμπήσετε. Ο λόγος είναι πως όταν τρώμε, το σώμα μας στέλνει αίμα στο πεπτικό, προκειμένου να διασπάσει και να επεξεργαστεί τις τροφές που καταναλώσαμε και να λάβει τη θρεπτική τους αξία. Όταν ασκούμαστε ή κολυμπάμε, η ροή του αίματος κατευθύνεται στους μυς προκειμένου να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά. Αν κολυμπήσουμε πολύ κοντά στην ώρα που θα φάμε, ούτε το πεπτικό, ούτε οι μυς μας θα λάβουν τη ροή αίματος που χρειάζονται για να δουλέψουν επαρκώς κι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δυσπεψίας, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, κράμπας και κοιλιακής δυσφορίας.

Κολύμπι και φαγητό: πότε και τι πρέπει να τρώμε όταν πηγαίνουμε για μπάνιο;

Τι πρέπει να φάμε
Καλές τροφές πριν το κολύμπι, είναι αυτές που μας εξασφαλίζουν μια συνεχή παροχή ενέργειας και ιδανικές επιλογές γι’ αυτό είναι η βρώμη, το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι γλυκοπατάτες, ο αρακάς, τα φασολάκια και οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι. Για όσους θέλουν να νιώσουν ενέργεια και προτιμούν να καταναλώσουν κάτι πιο… ενδιαφέρον, καλές επιλογές είναι τα μπέιγκελ, τα smoothies, το γιαούρτι και η μπανάνα. Αν πηγαίνετε στη θάλασσα νωρίς το πρωί και δυσκολεύεστε να περιμένετε μια ώρα μετά το πρωινό, δοκιμάστε τροφές που χωνεύονται εύκολα, όπως μπανάνα, σταφίδες και αβγά.

Σνακ στην παραλία
Αν μείνετε πολλές ώρες στην παραλία, σίγουρα θα χρειαστείτε κάποιο σνακ να σας τονώσει και να διατηρήσει την ενέργειά σας κάτω από τον ήλιο. Αποφύγετε κρουασάν και λουκουμάδες που θα σας «βαρύνουν» και προτιμήστε επιλογές όπως φρέσκα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους. Ροδάκινα, νεκταρίνια, καρπούζι, πεπόνι (αν έχετε ψυγειάκι) είναι καλές επιλογές, όπως επίσης και τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά και οι ξηροί καρποί, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε μαζί και με σπόρους (trail mix). Αυτό το «πάντρεμα» υδατάνθρακα και πρωτεΐνης, εκτός του ότι θα σας δώσει ενέργεια, είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3. Αποφύγετε να βάλετε σοκολάτα στο mix σας, γιατί κατά 99% θα λιώσει με τις υψηλές θερμοκρασίες και θα δημιουργήσει άσχημο αποτέλεσμα. Τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, αγγούρια, πιπεριές, είναι επίσης καλή επιλογή που προστατεύει και το δέρμα σας, ενώ νόστιμο κι εύκολο σνακ είναι και το ενταμάμε. Για να εξασφαλίζετε την ενυδάτωσή σας, έχετε πάντα μαζί σας νερό, παγωμένο τσάι κι αποφύγετε τα αναψυκτικά που θα σας φορτώσουν με θερμίδες και ζάχαρη.

Κολύμπι και φαγητό: πότε και τι πρέπει να τρώμε όταν πηγαίνουμε για μπάνιο;

Διατροφική αποκατάσταση μετά το μπάνιο
Μετά το μπάνιο, το σώμα μας χρειάζεται τροφές που θα το βοηθήσουν να επανέλθει από τη φυσική προσπάθεια που κατέβαλε, έτσι ώστε να διατηρήσει την υγεία και τη δύναμή του. Μέσα στην επόμενη ώρα από την ώρα που θα φύγετε από την παραλία, φροντίστε να καταναλώνετε υγιεινές τροφές που αναπληρώσουν τα επίπεδα ενέργειας και σας χαρίζουν θρεπτικά συστατικά. Καλές επιλογές είναι πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως το άπαχο κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα λιπαρά ψάρια, το quorn, το καστανό ρύζι, το τυρί, το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία καλό είναι να τα συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αν κάνετε δίαιτα, μην ξεχνάτε ότι το κολύμπι αυξάνει την όρεξη και το τσιμπολόγημα και για να μην πέσετε στην παγίδα, προτιμήστε σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης