Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κοκκίνισμα ματιών: 7 πιθανές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το κοκκίνισμα είναι αποτέλεσμα διαστολής ή φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ματιού, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες.

Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι αρκετά συνηθισμένες και αντιμετωπίζονται εύκολα, ενώ άλλες είναι πιο σοβαρές και μπορεί να επηρεάσουν την όραση μακροπρόθεσμα.

1. Αλλεργίες

Τυπικά συμπτώματα των αλλεργιών είναι το κοκκίνισμα, η φαγούρα και η ευαισθησία των ματιών. Κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα είναι η σκόνη, η γύρη, τα απορρυπαντικά και το τρίχωμα των ζώων. Οι κρύες κομπρέσες επάνω στα μάτια και το πλύσιμο του προσώπου με άφθονο νερό βοηθούν ώστε να υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις. Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει ειδικές σταγόνες για τα μάτια ή αντιισταμινική φαρμακευτική αγωγή.

Κοκκίνισμα ματιών: Επτά πιθανές αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε

2. Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτήριο, από ιό ή από κάποια αλλεργία και εκδηλώνεται με το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και τη φαγούρα στα μάτια, καθώς και με την αυξημένη παραγωγή δακρύων.

Η επιπεφυκίτιδα συχνά υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί συγκεκριμένη θεραπεία. Πολλές φορές οι κρύες κομπρέσες αρκούν για να υποχωρήσει το κοκκίνισμα. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το κοκκίνισμα οφείλεται πράγματι σε επιπεφυκίτιδα ή αν τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την επιπεφυκίτιδα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικά μέτρα αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε βακτήριο, οι αντιβιοτικές σταγόνες επισπεύδουν την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από αυτά περισσότερο αίμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο εντονότερο είναι και το κοκκίνισμα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύμπτωμα με σταγόνες για τα μάτια, ωστόσο καθώς το αλκοόλ απομακρύνεται σταδιακά από τον οργανισμό το κοκκίνισμα υποχωρεί από μόνο του.

4. Έλλειψη ύπνου

Χωρίς επαρκή ξεκούραση, μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα μάτια κι έτσι τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα μάτια κοκκινίζουν. Επίσης, ο λίγος ύπνος συνεπάγεται ότι τα μάτια παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κερατοειδής χιτώνας που καλύπτει εξωτερικά το μάτι να μην ενυδατώνεται σωστά, να ξηραίνεται και να κοκκινίζει. Τα τεχνητά δάκρυα και οι κρύες κομπρέσες στα μάτια προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, όμως μόνο η επαρκής ξεκούραση μπορεί να αποτρέψει το κοκκίνισμα στο μέλλον.

Κοκκίνισμα ματιών: Επτά πιθανές αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε

5. Ερεθισμός από τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής αποτρέπουν την καλή οξυγόνωση του ματιού, προκαλώντας ερεθισμούς και κοκκίνισμα όταν χρησιμοποιούνται για πολλές ώρες ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή και ο καλός καθαρισμός των φακών προστατεύουν τα μάτια από ενοχλήσεις στο μέλλον. Για άμεση ανακούφιση σε περίπτωση ερεθισμού, συστήνεται η χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

6. Υπόσφαγμα

Το υπόσφαγμα (υποσκληρίδιο αιμάτωμα) συμβαίνει όταν σπάει ένα αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ματιού και «παγιδεύεται» αίμα στο μάτι, το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινης κηλίδας στον σκληρό χιτώνα, δηλαδή στο λευκό μέρος του ματιού. Αν και μοιάζει σοβαρό, το υπόσφαγμα δεν είναι επίπονο ούτε επηρεάζει την όραση. Προκαλείται από καταπόνηση, για παράδειγμα λόγω υπερβολικά έντονης άσκησης ή ανύψωσης αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή ακόμη και από ένα φτάρνισμα, τον δυνατό βήχα ή τον εμετό. Το υπόσφαγμα υποχωρεί από μόνο του χωρίς ειδική θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες.

7. Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από βλάβες στο οπτικό νεύρο, δηλαδή το νεύρο που συνδέει τον αμφιβληστροειδή με τον εγκέφαλο. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός τύπου γλαυκώματος που ονομάζεται οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι το κοκκίνισμα, καθώς και η θολή όραση και ο πόνος στα μάτια. Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης, γι’ αυτό και επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  health.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@