Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Κλιμακτήριος: Πώς θα μειώσετε τις εξάψεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Mature-Woman-Experiencing-Hot-120051461

Οι εξάψεις αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κλιμακτηρίου, της χρονικής περιόδου που προηγείται της εμμηνόπαυσης.

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν εξάψεις οι οποίες παρουσιάζονται στο πάνω μέρος του σώματος και συχνά συνοδεύονται από ερυθρότητα και ιδρώτα.

Οι εξάψεις διαρκούν λίγα λεπτά και μπορεί να συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με 209 εθελόντριες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός μπορεί μέσα σε οκτώ εβδομάδες να ελαττώσει τη συχνότητα των εξάψεων κατά σχεδόν το ήμισυ σε έξι στις δέκα γυναίκες.

Κλιμακτήριος: Πώς θα μειώσετε τις εξάψεις

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάνσυ Άβις, καθηγήτρια Επιστημών Δημοσίας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου WakeForest, στη Βόρειο Καρολίνα πρόκειται για σημαντικό ποσοστό και επομένως «οι γυναίκες που βασανίζονται από νυκτερινές εξάψεις και εφιδρώσεις θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη μέθοδο δεδομένου ότι είναι χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου».

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Menopause», οι εθελόντριές τους είχαν ηλικία 45 έως 60 ετών και παρουσίαζαν τουλάχιστον τέσσερις φορές εξάψεις ή νυκτερινές εφιδρώσεις το 24ωρο.

Οι γυναίκες χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε άλλες να κάνουν 20 συνεδρίες βελονισμού σε διάστημα έξι μηνών και άλλες να μην κάνουν.

Από τις εθελόντριες που έκαναν βελονισμό, περισσότερες από μία στις δέκα (το 11,9%) είχαν μείωση κατά 85% στις εξάψεις τους μέχρι να μπουν στην όγδοη εβδομάδα της μελέτης, ενώ το 47% είχαν μείωση των συμπτωμάτων τους κατά το ήμισυ.

Αντιθέτως, το 37% είχαν ελάχιστη μείωση στη συχνότητα των εξάψεών τους (μόΛις 9,6%) ενώ ένα 4% ανέφεραν ότι οι εξάψεις τους αυξήθηκαν.

«Οι γυναίκες θα ξέρουν αρκετά γρήγορα αν ο βελονισμός αποδίδει σε αυτές, διότι η μείωση στις εξάψεις αρχίζει να γίνεται εμφανής έπειτα από τρεις ή τέσσερις εβδομαδιαίες θεραπείες» συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βρουν τα χαρακτηριστικά των γυναικών που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τον βελονισμό.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea