Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κλαδριβίνη μειώνει την εγκεφαλική ατροφία στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κλαδριβίνη μειώνει την εγκεφαλική ατροφία στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση

Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Multiple Sclerosis Journal», η κλαδριβίνη μειώνει τον ετήσιο ρυθμό απώλειας όγκου του εγκεφάλου – γνωστό και ως εγκεφαλική ατροφία – σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS).

Όπως έδειξε η μελέτη, οι ασθενείς με χαμηλότερο ρυθμό ατροφίας εγκεφάλου είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εμφανίσουν εξέλιξη της αναπηρίας τους μέσα στα δύο χρόνια. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει υπάρχοντα ευρήματα που υποστηρίζουν ότι η αυξημένη απώλεια όγκου εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με δυσμενέστερα κλινικά αποτελέσματα, όπως αυξημένη εξέλιξη της αναπηρίας και μεταβολή στις γνωσιακές λειτουργίες, σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η μελέτη CLARITY διήρκεσε δύο έτη και συμπεριέλαβε 1.326 άτομα με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα ασφάλειας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», στο πρωτεύον τελικό σημείο (ποσοστό υποτροπής στις 96 εβδομάδες) και τα κύρια δευτερεύοντα τελικά σημεία (αναλογία ασθενών χωρίς υποτροπή και χρονικό διάστημα ως την επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας) της μελέτης CLARITY επετεύχθησαν. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης, διαρκή και θετική επίδραση των δισκίων κλαδριβίνης στη βελτίωση κλινικά σημαντικών αποτελεσμάτων, όπως η μείωση της συχνότητας υποτροπών της νόσου και της αναπηρίας.

Όπως δήλωσε ο Nicola De Stefano, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης και Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής, Χειρουργικής και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Σιένα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ατροφία του εγκεφάλου συσσωρεύεται σε όλη την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης και σχετίζεται με την εξέλιξη της αναπηρίας. Η ανάλυση αυτή είναι σημαντική, όπως είπε, καθώς επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της μείωσης στην εγκεφαλική ατροφία και μείωσης στην εξέλιξη της αναπηρίας, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη CLARITY.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας