Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Διάγνωση και θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Διάγνωση και θεραπεία

Είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, λόγω αντιστροφής της φλεβικής ροής, και ονομάζεται σύνδρομο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Ήπια μορφή του συνδρόμου αποτελεί η δυσάρεστη, ενοχλητική αισθητική παραμόρφωση αλλά στη σοβαρή μορφή του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και να οδηγήσει σε απώλεια των άκρων ή ακόμα και της ζωής.

γράφει ο Χρήστος Π. Παπασιδέρης, αγγειοχειρουργός, γ.γ. της Ελληνικής Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών, μέλος της Αγγειολογικής Εταιρείας, μέλος της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας, γ.γ. της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Τι συμπτώματα έχουν;

• Αίσθηση βάρους στα πόδια

• Δυσκολία στην άσκηση-Κόπωση ποδιών

• Πόνος ή ευαισθησία κατά μήκος της πορείας μιας φλέβας. Ο πόνος είναι χειρότερος έπειτα
από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια, σε αντίθεση με τον πόνο της αρτηριακής νόσου, ο οποίος χειροτερεύει με τη βάδιση και την ανύψωση

• Κνησμός- Αίσθημα καύσου

• Ανήσυχα πόδια

• Νυχτερινές κράμπες

• Οίδημα-Πρήξιμο

• Αλλαγές στο δέρμα

• Παραισθησίες

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το Triplex υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της ανεπάρκειας των φλεβών
και για το σχεδιασμό της αντιμετώπισης.

Πώς αντιμετωπίζονται σήμερα;

Η θεραπεία της φλεβικής νόσου σήμερα είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και η δυνατότητα εκτέλεσής τους σε εξωνοσοκομειακή βάση επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν άμεσα, σχετικά ανώδυνα από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους και να βελτιώσουν την ποιότητα
της ζωής τους.

Ποιες είναι αυτές οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές;

Κυρίως είναι η καταστροφή με λέιζερ ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μείζονα σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης, σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας των μεθόδων θεραπείας;

Όλες οι μέθοδοι, αν εφαρμοστούν από έμπειρο χειρουργό, έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98% ύστερα από πέντε χρόνια.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία;

Όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις έχουν κάποιο κίνδυνο. Ωστόσο, οι επεμβάσεις στις φλέβες θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου. Οι επιπλοκές είναι άτυπες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη και σήψη ή σχηματισμό θρόμβου και πνευμονική εμβολή. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να οφείλεται σε επέμβαση στις φλέβες, ενώ λοιμώξεις συμβαίνουν σε λιγότερο
από το 1% των ασθενών.

Υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για τις επεμβάσεις αυτές;

Πρακτικά οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κινητικότητα μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι παραπάνω επεμβάσεις απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα δεν απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο περισσότερο από μερικές ώρες. Πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και καταστολή με φαρμακευτικούς παράγοντες που περνά η δράση τους έπειτα από λίγες ώρες.

Θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα με την επέμβαση;
Οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακουφιστούν άμεσα από τα συμπτώματά τους. Εξογκώματα, μπλε φλέβες και ευρυαγγείες θα εξαφανιστούν και συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, η κόπωση, ο πόνος, ο κνησμός, το οίδημα και τα ανήσυχα πόδια συνήθως υποχωρούν αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέγιστο όφελος από την επέμβαση φαίνεται
με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από τις παραπάνω μεθόδους υπάρχουν άλλες επιλογές θεραπείας;

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, φαρμακευτική αγωγή και την αλλαγή τρόπου ζωής. Όμως δεν πρόκειται για θεραπεία αλλά για αποφυγή επιδείνωσης της νόσου.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea