Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι από την κλιμακτήριο πριν από τα 45

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η μέση ηλικία φυσικής έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, αλλά σε μερικές γυναίκες εκδηλώνεται πολύ νωρίτερα. Αν είναι πριν από την ηλικία των 40 ετών θεωρείται πρόωρη, ενώ αν είναι στις ηλικίες 40-45 ετών θεωρείται πρώιμη.

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες έχουν κλιμακτήριο πριν από τα 45 τους χρόνια, με μία στις 100 να την έχουν πριν από τα 40 τους.

Επιστήμονες από την Ολλανδία και την Αγγλία εξέτασαν 32 προγενέστερες μελέτες για την πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότερες από 310.000 εθελόντριες.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 45, όσες μπήκαν νωρίτερα είχαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μολονότι, εξάλλου, δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα και 12% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Cardiology», έδειξε ακόμα ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 50 τους χρόνια, όσες την εκδήλωσαν σε ηλικία 50-54 ετών είχαν κατά 13% μικρότερο κίνδυνο επικίνδυνης για τη ζωή καρδιαγγειακής νόσου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που έχουν την τελευταία τους έμμηνο ρύση πριν από τα 45 τους χρόνια είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και να πεθάνουν πιο νωρίς από τις συνομήλικές τους που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά τα 45 τους χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τάουλαντ Μούκα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία.

«Αν και παραμένουν ασαφείς οι λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγούν αυτήν τη συσχέτιση, ενδέχεται η πρώιμη απώλεια της ωοθηκικής λειτουργίας να προκαλεί ορμονικές αλλαγές οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη φλεγμονής και αγγειακών βλαβών».

Και συνέχισε: «Οποια κι αν είναι η αιτία, καλό είναι οι γυναίκες οι οποίες έχουν νωρίς κλιμακτήριο να υποβάλλονται σε περιοδικό, προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ) για παθήσεις όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων κ.λπ.) και ο σακχαρώδης διαβήτης, διότι η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτού του είδους των διαταραχών μπορεί να ελαττώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».


Πηγή : 
tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika