Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κεφάλαιο superfoods: Ποια από αυτά είναι super τελικά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα λεγόμενα superfoods –ελληνιστί υπερτροφές– είναι τα τελευταία χρόνια τάση στη διατροφή. Για να χαρακτηριστεί μια τροφή «υπερτροφή» πρέπει να έχει υψηλή θρεπτική αξία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Κάποια superfoods έχουν κάνει την εμφάνισή τους πιο πρόσφατα και είναι κάπως πιο ιδιαίτερα και δυσεύρετα, για παράδειγμα κάποια είδη μούρων ή μανιταριών, όμως άλλα είναι αρκετά κοινά και υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια.

Παρακάτω θα δείτε μερικές υπερτροφές που τις βρίσκουμε σήμερα αρκετά εύκολα και συνηθίζουμε να τις χρησιμοποιούμε σε αρκετά πιάτα, καθώς και τη γνώμη των ειδικών για τα πραγματικά οφέλη τους.

1. Λάδι καρύδας

Οι φήμες: Προστατεύει από την καρδιοπάθεια (αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης), την αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ και τον διαβήτη και επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους.

Η πραγματικότητα: Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Το συμπέρασμα: Το λάδι καρύδας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Καλύτερες επιλογές για το μαγείρεμα είναι το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια.

2. Μαύρη σοκολάτα

Οι φήμες: Είναι ευεργετική για την καρδιά χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που παρέχει. Επίσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και να βελτιώσει τη μνήμη όσο μεγαλώνουμε.

Η πραγματικότητα: Πράγματι μπορεί να έχει τα παραπάνω οφέλη, αρκεί να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 70%). Οι κοινές σοκολάτες του εμπορίου είναι πλούσιες σε πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά.

Το συμπέρασμα: Η μαύρη σοκολάτα είναι υγιεινή αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο –το πολύ ένα με δύο μικρά κομμάτια την ημέρα.

Κεφάλαιο superfoods: Ποια από αυτά είναι super τελικά;

3. Αβοκάντο

Οι φήμες: Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και προστατεύει από παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθεια και όχι μόνο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μακροζωία.

Η πραγματικότητα: Το αβοκάντο αξίζει και με το παραπάνω να λέγεται υπερτροφή! Τα μονοακόρεστα λιπαρά του μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» HDL, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της καρδιάς, και επίσης μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Το συμπέρασμα: Μπορείτε (και πρέπει) να τρώτε αβοκάντο καθημερινά στις σαλάτες, στα σάντουιτς και στα smoothies. Αν κάνετε δίαιτα χρειάζεται προσοχή με τις μερίδες (ένα τρίτο του φρούτου την ημέρα αρκεί), καθώς έχει αρκετές θερμίδες.

4. Νερό με λεμόνι

Οι φήμες: Διευκολύνει την πέψη, βοηθά στο αδυνάτισμα και προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά.

Η πραγματικότητα: Οι θετικές επιδράσεις που έχει το νερό με λεμόνι στον οργανισμό πηγάζουν κυρίως από το νερό, αν και η προσθήκη μιας ποσότητας χυμού από λεμόνι θα δώσουν επίσης μια μικρή δόση βιταμίνης C.

Η προσθήκη του λεμονιού στο νερό περισσότερο γεύση δίνει παρά οποιοδήποτε επιπρόσθετο όφελος.

Το συμπέρασμα: Πρέπει να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, είτε σκέτο είτε με λεμόνι.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , health.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou