ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Ποιος ο ρόλος της στην εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου

Τον επιβαρυντικό ρόλο που έχει η κατάθλιψη για την υγεία της καρδιάς, επιβεβαιώνει νέα γερμανική έρευνα.

Η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας «Helmholtz Zentrum» του Μονάχου, σε συνεργασία με ειδικούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Γερμανικού Κέντρου για τις Καρδιαγγειακές Νόσους, ανέλυσαν στοιχεία για 3.428 άνδρες, 45-74 ετών, θέτοντάς τους υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια.

Οι ειδικοί συνέκριναν την επίπτωση της κατάθλιψης με τέσσερις μείζονες παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως η παχυσαρκία και η χοληστερόλη.

Κατάθλιψη: Ποιος ο ρόλος της στην εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου

Loading...

Σύμφωνα με τον Δρα Καρλ-Χάινς Λάντβινγκ, καθηγητή Ψυχοσωματικής Ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης «ο κίνδυνος μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου λόγω κατάθλιψης είναι εξίσου σοβαρός με αυτόν λόγω αυξημένης χοληστερόλης ή παχυσαρκίας».

loading...

Μόνον η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα σχετίστηκαν με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η κατάθλιψη εξακολουθούσε να αναλογεί στο 15% των καρδιαγγειακών θανάτων, ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό της υπερχοληστερολαιμίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, οι οποίοι ευθύνονται για το 8,4 με 21,4% των καρδιαγγειακών θανάτων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη έχει μέτρια επίδραση εντός των μειζόνων μη συγγενών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα. Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου λοιπόν η διαγνωστική αξιολόγηση της κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρείται βασική παράμετρος, διευκολύνοντας τον εύστοχο εντοπισμό τους και την βέλτιστη διαχείρισή τους» καταλήγει ο γερμανός ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Atherosclerosis.


 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

loading...