Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Κατατέθηκε η Τροπολογία για το Επίδομα στους Χαμηλοσυνταξιούχους – Ποιοι και πόσα Δικαιούνται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

syntaxeis

– Στην βουλή με τη μορφή τροπολογίας το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους
– 600 εκατομμύρια θα μοιραστούν σε 1,6 εκατομμύρια μικροσυνταξιούχους, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του
– Δείτε παραδείγματα σχετικά με το ποιοι και πόσα δικαιούνται

Ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, κατατέθηκε στη βουλή, το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε στο διάγγελμά του.

Το νομοσχέδιο μαζί με την εν λόγω τροπολογία, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη, ενώ σε αυτό γίνεται καθαρό και ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης του Δεκεμβρίου 2016, μετά την παρακράτηση εισφοράς υγιεινομικής περίθαλψης, δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ.

Το ποσό που αναλογεί στον κάθε χαμηλοσυνταξιούχου, καθορίζεται από το ίδιο άθροισμα κύριας και επικουρικής και ισοδυναμεί με τη διαφορά από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μικρότερο των 300 ευρώ, τότε το ποσό καθορίζεται στα 300 ευρώ.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος με αποδοχές αθροιστικά 700 ευρώ θα λάβει 300 ευρώ, ενώ αν κάποιος έχει συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ κι εκείνος με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 617 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Η τροπολογία

Τροπολογία Του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν.
4387/2016 (Α’ 85)»

Σχέδιο διάταξης

Αρθρο.
Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

1. Στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016 (Α’85), δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται για κάθε δικαιούχο στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ, διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα επιχορηγηθεί για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσό που θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.

Οι Υπουργοί
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α ’85)».
Α. Με την υπόψη τροπολογία:

1 α. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ.

β. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

γ. Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

2. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. (ν.π.δ.δ., επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό – φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκ. ευρώ περίπου.

Δείτε εδώ την τροπολογία

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou